Hong Kong er blitt sett på som en trygg havn i Asia for investorer. Men det har vært en blodig måned for investorer ved Hong Kong-børsen. Nøkkelindeksen har falt med over 15 prosent på fire uker. Ikke siden finanskrisen i 1998 har børsnoterte selskaper vært billigere målt mot den verdijusterte egenkapitalen.

Svak økonomi og kapitalflukt

Hong Kong og Singapore har tradisjonelt vært trygge havner for investorer i Asia. Siden Hong Kong ble tilbakeført fra Storbritannia til Kina i 1997 har byen prøvd å finne sin egen identitet – samtidig som at den bygger tette forbindelser til Kina.

Hong Kong er Kinas nest største mottager av eksport – det meste eksporteres videre til andre markeder. Nyrike kinesere og entreprenører bruker Hong Kong til å plassere penger lokalt – og videre til andre markeder.

Dette kompliseres ved at Kina og Hong Kong har to ulike valutaer. Hong Kong-dollaren er direkte knyttet mot amerikanske dollar. Den amerikanske valutaen har ikke vært sterkere mot de fleste andre valutaene siden like etter årtusenskiftet.

Mens den amerikanske økonomien viser styrke er situasjonen motsatt i Hong Kong. De siste ukene har store beløp forlatt Hong Kong og det har vært kapitalflukt.

– Det er naturlig etter at USA satte opp renten i desember. Økonomien er svak, og aksjemarkedet har falt, sier Norman Chan, som leder Hong Kong Monetary Authority (HKMA), til South China Morning Post.

– Dette er forferdelig

Dette har gjort at enkelte investorer har begynt å spekulere på at det kan komme endringer i måten valutaen fastsettes. Dette avviser Chan, som er byens sentralbanksjef.

– Vi har ingen planer eller intensjoner, og ser eller det ikke formålstjenlig å endre valutatilkoblingen, sier han til Hong Kong-avisen.

På onsdag falt nøkkelindeksen ved Hong Kong-børsen med 1,8 prosent.

– Det er forferdelig. Det er panikksalg. Short-selgere har rettet skytset mot Hong Kong-dollaren, sier direktør Ronald Wan hos Partners Capital International til Bloomberg News.

Wan mener markedet «helt klart er oversolgt».

- Vi kan få 10 til 15 prosent fall i verste fall, sier han.

Spekulativ kapital

Under Asia-krisen i 1997 forlot de fleste landene den direkte tilknytningen mot amerikanske dollar – med unntak av Hong Kong, som samme sommer var i ferd med å bli tilbakeført til Kina etter å ha vært en britisk koloni siden midten av 1800-tallet.

– Det er spekulasjon i markedet om at dollartilknytningen vil kollapse. Det er mye spekulativ kapital rundt om i verden. Hong Kong-myndighetene har store nok finansielle krefter til å forsvare valutaen, sier analytiker Francis Lun hos GEO Securities til nyhetsbyrået AFP.

Hong Kong har valutareserver på 393 milliarder dollar – de femte største i verden og høyere enn Sør-Korea, Russland og India. Byen er blitt tilført 130 milliarder dollar de siste årene fra investorer – i hovedsak kinesiske, ifølge sentralbanken HKMA.

«Vi forventer at dagens ordning vil fortsette. Det finnes ikke en bedre eller mindre risikofylt alternativ enn dette. Vi tror heller ikke at myndighetene i Kina og Hong Kong ønsker å skape nytt press som kan føre til en kapitalflukt», skriver Credit Suisse i en rapport.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.