Det familieeide konsernet Glastad Holding leverte i fjor sitt nest beste resultat siden milliardær Endre Tarald Glastad (47) tok over som daglig leder i 2004.

Investor- og rederfamilien Glastad med base i Farsund i Vest-Agder endte med et overskudd før skatt på 487 millioner kroner i fjor, som riktignok er ned fra 743 millioner kroner i rekordåret i 2016.

Glastad Holding, som eies av Endre Tarald Glastad og søsteren Sissel Glastad Laugen og deres barn, har fem datterselskap. To av dem utmerker seg i regnskapet for fjoråret. Investeringsselskapet Glastad Capital gikk på en smell og tapte 314 millioner kroner, mens eiendomsselskapet Glastad Farsund tjente 781 millioner kroner.

– Jeg er fornøyd med resultatet, men det er veldig preget av enkelthendelser, forteller Tarald Glastad.

Tapte stort på laks

Laksekjempen Norway Royal Salmon har i flere år vært en drøm for Glastad-familien, som er nest største aksjonær med i overkant av fem millioner aksjer gjennom investeringsselskapet. Aksjekursen klatret nesten konstant siden børsnoteringen i 2011 og frem til i fjor. Da sa det stopp på en topp på nær 189 kroner per aksje, og i løpet av fjoråret falt lakseaksjen til 130 kroner.

Underskuddet på 314 millioner kroner før skatt i investeringsselskapet skyldes dermed at aksjene i lakseprodusenten ble mindre verdt som følge av kursfallet.

Samlet var verdiendringen på Glastad Capitals kortsiktige aksjer negativ med 391 millioner kroner i fjor, men familien realiserte blant annet aksjegevinster for 24 millioner kroner gjennom året, i tillegg til at de mottok aksjeutbytter for 54 millioner kroner.

Eiendomssalg reddet resultatet

Konsernets resultat ble derimot dratt betydelig oppover av det positive resultatet på 781 millioner kroner i eiendomsselskapet. I fjor solgte Glastad-familien gjennom datterselskapet Glastad Farsund eierandelen sin på 80 prosent i Norwegian Outlet Vestby, som ga en gevinst på 781 millioner kroner.

– Vi var godt fornøyd med den prisen, sier Tarald Glastad.

Han forteller at de i fjor gjorde ytterligere investeringer i eiendomsmarkedet gjennom kjøp og oppgradering av hoteller i Norge.

– Vi satset en god del på hoteller i fjor. Vi kjøpte Hotel Klubben i Tønsberg og Victoria Hotel i Stavanger. Samtidig totalrenoverte vi Hotel Caledonien i Kristiansand og Hotel Norge i Bergen.

Stiger igjen

Så langt i år har det gått bedre enn i fjor for Norway Royal Salmon-aksjen som er opp 50 prosent til et nytt toppnivå på rundt 196 kroner. Glastad-familiens Norway Royal Salmon-aksjer var torsdag morgen verd 1,03 milliarder kroner.

Da de først gikk inn i selskapet, var aksjekursen kun en brøkdel av hva den er i dag. Glastad begynte å kjøpe seg opp i Norway Royal Salmon i 2006 og i en periode etter, og har siden sittet med nokså uendret eierandel i selskapet.

– I 2006 så vi ikke for oss at det skulle bli så stor gevinst, men etter hvert som selskapet har utviklet seg, har vi tydeligere sett potensialet. Det er et selskap vi fremdeles har sterk tro på, så det har ikke vært interessant å selge aksjer det siste året. Jeg var ikke særlig nervøs for at aksjen ikke skulle stige igjen, sier Tarald Glastad.

Glastad Capital hadde ved årsskiftet 755 millioner kroner i børsnoterte aksjer og ti millioner kroner i andre markedsbaserte aksjer. Selskapet var gjennom fjoråret også inne på eiersiden i Pareto Bank med i overkant av 250.000 aksjer.(Vilkår)

Får superkrefter med Ismannens pusteteknikk
Slik forbereder Wim «The Iceman» Hof seg på kulde
01:56
Publisert: