Det er hektiske påskedager i John Fredriksen-systemet. Samtidig som det jobbes på spreng for å få på plass en avtale for å redde riggiganten Seadrill fra konkurs, har datterselskapet North Atlantic Drilling landet to tiårige kontrakter med oljeselskapet Conoco Phillips Skandinavia. 

– Det er intense påskedager, men restruktureringen går sin gang, sier Seadrill-sjef Per Wullf til DN.

Rabatt

Kontraktene er anslått av Seadrill og North Atlantic Drilling å tilføre ordrereserven til selskapet omtrent 1,4 milliarder dollar. Det tilsvarer 12 milliarder kroner. 

Avtalene innebærer at North Atlantic Drilling nedjusterer ratene Conoco Phillips betaler for driften av riggen «West Linus», og samtidig hyrer inn en til rigg, «West Elara» til faste rater frem til 2020. Etter dette vil dagratene på riggene justeres etter en markedsindeks hver sjette måned, heter det i børsmeldingen. 

Wullf opplyser overfor DN at avtalene innebærer at Conoco Phillips betaler er ti prosents rabatt i forhold til markedsprisene for riggene frem mot 2027 og 2028, med mulighet for North Atlantic Drilling å opptjene en bonus som dekker opp rabatten. 

«Vi kan bekrefte at vi har inngått to langtidskontrakter med North Atlantic Drilling for leie av de oppjekkbare riggene West Elara og West Linus. Ut over det ønsker vi ikke å kommentere kommersielle forhold knyttet til kontrakten, og henviser til børsmeldingen fra selskapet.», sier kommunikasjonsdirektør Stig Kvendseth i Conoco Phillips Skandinavia til DN.

Utenfor boksen

– Vi har prøvd å tenke utenom boksen, i stedet for å krangle om hver siste dollar. Jeg synes det er fantastisk positivt, sier Wullf om avtalene.

Selskapet opplyser at det, som en del av avtalen, er blitt enig om en nedjustering av ratene – altså hvor mye selskapet får betalt for riggene – som gjør at selskapet må redusere sin nåværende ordrereserve med 58 millioner dollar. Det tilsvarer en halv milliard kroner.

Markedet reagerer positivt på nyhetene fra selskapene og sendte Seadrill-aksjen kraftig opp fra start på Oslo Børs.

Seadrill og North Atlantic Drilling anslår følgende:

Usikre anslag

I den store refinansieringsplanen som ble publisert tidligere i år, la det John Fredriksen-kontrollerte selskapet til grunn at leieprisene for selskapets jack-up-rigger, var ratene anslått å øke fra 133.000 dollar til 215.000 dollar for rigger tilpasset tøffere forhold, som «West Elara» og «West Linus». Det er disse estimatene som legges til grunn for verdsettelsen av kontraktforlengelsene tirsdag.

Anslagene ble møtt med skepsis både fra analytikere og markedet. Aksjen raste på Oslo Børs i kjølvannet av oppdateringen fra selskapet den gang og en rekke analytikere uttrykte skepsis til hvorvidt dagratene kunne nå såpass høye nivåer (DN+).

– Er du bekymret for at rateestimatene som ligger til grunn viser seg å være for optimistiske?

– Overhodet ikke. Nå har vi sikret oss låste rater på både Linus og Elare frem til 2020. Deretter er det jo spekulativt, og vi justerer ratene hver 6 måned, til markedsrate for dette riggsegmentet. Den endelige verdien kan ende opp som 1,6 milliarder eller 1,3 milliarder dollar til slutt, men det viktigste er at vi har sikret tiårskontrakter, sier Wullf, som understreker at ratene i restruktureringsplanen er innhentet fra eksterne aktører.

Fortsatt konkursfare

John Fredriksen varslet tirsdag forrige uke at både aksjeeiere og långivere i Seadrill må ta store tap etter at selskapet meldte om at det utsetter refinansieringen av låneavtaler til 24,4 milliarder kroner. Det er selskapets gigantgjeld som risikerer å velte riggiganten, som en gang i tiden var den største i sitt slag målt i markedsverdi. Seadrill har gjentatte ganger varslet at selskapet må søke konkursbeskyttelse om en avtale ikke kommer på plass. 

Wullf avviser at North Atlantic Drilling-kontraktene vil få noen innvirkning på restruktureringen. 

– Dette er en positiv situasjon for North Atlantic Drilling, men har ikke noen større effekt på restruktureringen i Seadrill. Men det viser at oljeselskapene har tro på Seadrill fremover, og det er et godt tegn. Vi ser en løsning i enden, og nå må vi bare få tid til å få den løsningen til å lykkes, sier han. 

Riggmilliardæren jobber nå dag og natt for å finne en restrukturering for Seadrill og det tilknyttede selskapet North Atlantic Drilling.

I 2013 var aksjekursen i selskapet oppe på 290 kroner aksjen. Etter at oljeprisfallet i 2014 førte til et stadig tøffere riggmarked har selskapets aksjekurs stupt til dagens nivå, et kursfall på omtrent 97 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.