Aksel Lund Svindals heleide holdingselskap, A Holdings, fikk et tap på drøyt 15 millioner kroner i 2020. Det viser regnskapet for fjoråret. Svindal har over tid hamstret aksjer i en rekke selskaper og flesteparten av disse ligger nå i A Holdings, et selskap som ble opprettet i 2020.

A Holdings hadde ved utgangen av året en aksjeportefølje med en markedsverdi på 121,6 millioner kroner. Den mest verdifulle aksjeposten i dag er i videokonferanseselskapet Pexip, hvor Svindal eier aksjer verdt 53 millioner kroner. Han har også aksjer Euronext Growth-selskapet Deep Value Driller, verdt 7,6 millioner kroner.

Svindal var en av Norges beste alpinister gjennom tidene. I sin aktive karriere fra 2002–2019 tok han totalt 13 medaljer i OL og VM, hvorav syv gull, ifølge Store Norske Leksikon. Av norske alpinister er det kun Kjetil André Aamodt som har tatt flere.

Spist opp

Anskaffelseskosten for aksjene som ligger i holdingselskapet var 132,6 millioner kroner. Regnskapet viser at den tidligere toppalpinistens selskap hadde en finansinntekt på drøyt tre millioner kroner. Men dette ble mer enn spist opp av aksjesmellen på 11 millioner kroner og en finanskostnad på mer enn syv millioner kroner.

I en epost til DN skriver Bjørn O. Svindal, den tidligere toppalpinistens pappa og forretningspartner, at cirka halvparten av tapet er realiserte tap.

– Øvrig halvpart er nedvurdering av aksjer vurdert som omløpsmidler, skriver Svindal.

Om aksjeposten i Pexip skriver han:

– Vi har stor tro på Pexip.

Ifølge ligningstallene for 2019 hadde Lund Svindal en formue på 162,4 millioner kroner. Lund Svindal har også flere investeringer i selskaper som ikke er børsnotert, samt eiendom, så de reelle verdiene er trolig høyere.

Svindal er selv styreleder i A Holdings, mens hans far Bjørn O. Svindal er styremedlem. Det har ikke lyktes DN å få noen kommentar fra Aksel Lund Svindal.

Gründerfabrikk

Svindal tjente godt med prispenger gjennom sin karriere. I tillegg håvet han inn på sponsoravtaler med blant annet Red Bull. Han ventet ikke til pensjonisttilværelsen med å sette dem til verks. I 2015 var han med på å etablere gründerfabrikken Norselabs, et selskap som investerer i tidligfaseselskaper. I fjor høst gikk statlige Investinor inn med 100 millioner kroner i gründerfabrikken.

Lund Svindal er blitt kjent som en investor med hjerte for oppstartsselskaper. I forbindelse med at Investinor gikk inn i Norselabs, beskrev Lund Svindal sin tilnærming til investeringer på følgende måte til DN:

– Teamet er nummer én for meg. Det er så klart mange analyser man kan gjøre – sitte og studere tall og grafer på skjermer eller prøve å tolke hvordan arbeidsledighetstall i USA slår ut akkurat nå – men jeg synes ikke det er så kult. Jeg synes det er kulere å møte folk, sa han.

– Er dette en gjeng som virkelig skal få det til, lurer jeg. Det de skal drive med er selvfølgelig helt essensielt, men har du en god idé og ikke noe team? Helt sjanseløst, la han til.

I tillegg til aksjene i Pexip og Deep Value Driller, har Svindals holdingselskap aksjer i Aprila Bank, Maritime & Merchant Bank, Sparebank 1 Østfold Akershus, On & Offshore Holding og Ice Group. Han eier også 100 prosent av selskapet A Management as som ennå ikke har levert resultater for 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.