En gruppe kreditorer hadde foreslått en refinansieringsplan for det tungt gjeldsrammede rederiet Dof, men redningsplanen ble nedstemt av aksjonærer på den ekstraordinære generalforsamlingen fredag.

Det vil si at selskapet går mot en rekonstruksjonsprosess, altså en tvungen rettslig løsning.

Dof, som har en flåte bestående av offshoresupplyskip og yter tjenester til oljeprodusentene, har per i dag mer enn to milliarder kroner i bokførte, ubetalte renter.

Obligasjonseier og renteforvalter Maria Granlund i Alfred Berg beskriver utfallet som synd.

– Da kommer dette til å gå til retten som planlagt. Det kommer til å koste selskapet mer penger, og kommer til å ta ytterligere tid. Uansett har selskapet for mye gjeld, og dette må selskapet løse. Konvertering av gjeld er det som må til, sa Granlund til DN umiddelbart etter at resultatet fra generalforsamlingen ble kjent.

Selskapet informerte tidligere i november at det ville starte en rekonstruksjonsprosess dersom redningsplanen ble stemt ned av aksjonærene.

I meldingen som ble sendt ut av selskapet fredag gjentar Dof at kreditorene og selskapet er blitt enige om å iverksette en rekonstruksjon under norsk rekonstruksjonslov.

DN har ikke lyktes med å få en kommentar fra administrerende direktør Mons Aase i Dof.

Gjeldsreduksjon

I grove trekk gikk kreditorenes frivillige forslag ut på:

  • At dagens gjeld på drøyt 25 milliarder kroner skulle reduseres til 19 milliarder.
  • Gjennom konverteringen av gjelden skulle kreditorene slette seks milliarder av gjelden mot å få 96 prosent av aksjene i selskapet.
  • Dagens aksjonærer skulle videre tildeles fire prosent av aksjene i «Nye Dof».
Renteforvalter Maria Granlund forberedt på å ta Dof til domstolen: – Det er på tide å bli ferdige med dette dnPlus

Forslaget til finansieringsløsning var et resultat av forhandlinger mellom Dof, dets banker og kreditorene i tre obligasjoner, og ble mandag stemt gjennom av 97–99 prosent av obligasjonseierne i de respektive gjeldspapirene, noe som blant annet Finansavisen har omtalt. Men forslaget fikk ikke det nødvendige flertallet av aksjonærene fredag.

Obligasjonene var utstedt av Dofs datterselskap Dof Subsea – og gjennom de tre verdipapirene har investorene gitt Dof Subsea finansiering. Verdipapirene er omsettelige, og gir høyere rang i forhandlingene enn aksjene i Dof, fordi Dof Subsea har den største eierandelen i Dof-konsernet.

Dof har i mer enn tre år jobbet med å finne en langsiktig refinansieringsløsning med banker, aksjonærer og obligasjonseiere.

I børsmeldingen fredag skriver selskapet:

– Som opplyst i kunngjøringen 3. november 2022, har Dof og kreditorene av gruppen, dersom dette utfallet skjer, blitt enige om å implementere den foreslåtte restruktureringen av Dof som en tvungen prosess i henhold til den norske gjenoppbyggingsloven eller gjennom en konkurs i Dof, som tidligere meddelt.

Konkursbehandling

Dof har vært i vanskeligheter de siste årene, etter at oljepriskollapsen i 2014 førte til en kraftig nedgang i hele oljeserviceindustrien, som bare ble forverret av koronapandemien.

Gruppen av obligasjonseiere har i hovedsak bestått av nordiske fondsforvaltere, deriblant Alfred Berg, DNB, Holberg og Lundbeckfonden. Nå tar de Dof til domstolen, og om Dof der blir behandlet under den nye rekonstruksjonsloven, kan det ende opp med at dagens aksjonærer i rederiet blir sittende med én prosent av aksjene.

Selskapet har opplyst at det i verste fall blir en konkursbehandling, og at kreditorene kommer til å kjøpe datterselskapet de har gitt lån gjennom obligasjonene. Men da vil ikke aksjonærene få noe som helst, da «det vil ikke bli tilbudt kontantvederlag».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.