Etter to dager med kraftig fall fant Oslo Børs tirsdag fotfeste og endte opp 0,39 prosent. Blant tungvekterne bidro Telenor og oppdrettsselskapet Mowi positivt med kursutvikling på henholdsvis 1,21 og 2,62 prosent.

– Vi tror vi har sett det verste nå. Vi mener dette er litt støy. Det er lite i dagens situasjon som skulle tilsi at vi får et langvarig og stort børsfall, sier investeringsdirektør Alexander Miller i sparebankgruppen Eika.

Ikke i tvil

Miller har lang erfaring i finans, og har tidligere forvaltet pengene til Kjell Inge Røkke i Aker, for Johan H. Andresen i Ferd, og sist for John Fredriksens selskap Seatankers Management. Siden januar har han vært forvalter og investeringsdirektør i Eika, og han er ikke i tvil om at det fortsatt er lurt å benytte børsfall til å kjøpe seg opp i aksjer.

– Jeg mener jo at aksjer er veldig billig i dagens situasjon. Først og fremst fordi avkastningen på alternative investeringer er svært dårlig, men også fordi mange aksjer er priset lavt i et historisk perspektiv, sier Miller.

Han tror Oslo Børs vil være høyere ved utgangen av året enn den er nå.

Satser på Hydro og Elkem

– Jeg kan nesten ikke huske å ha sett så mange aksjer som gjennom utbytter gir en direkteavkastning som er høyere enn renten på ti års statsobligasjoner, legger han til.

Siden i mai har Miller forvaltet fondet Eika Norge.

– Vi finner veldig mye verdi i sykliske aksjer, for eksempel Norsk Hydro og Elkem. Selv noen oljeaksjer har et fornuftig forhold mellom risiko og avkastning, sier Miller.

Sykliske aksjer er selskaper med inntjening som vil variere sterkt i takt med global vekst, som for eksempel råvareprodusenter og industriselskaper.

– Nå er det ekstremt høy politisk uro, og dette slår typisk mest ut på de sykliske aksjene, men vi finner fortsatt mye verdi blant disse aksjene, sier Miller.

I tillegg satser Eika-forvalteren på konsumaksjer som Orkla og oppdrettsselskaper.

Flyselskapet Norwegian falt tungt fra start tirsdag etter å ha lagt frem skuffende trafikktall for juli. Aksjen var på det meste ned over ni prosent, men klokken 13 var fallet halvert.

Faller etter Trump-tvitring

Selv om Eika satser på sykliske aksjer kommer investeringsdirektøren med denne advarselen:

– Hvis markedet utelukkende skal drives av Twitter-meldingene til Trump, så kan disse aksjene fortsette å være veldig volatile. Hydro faller jo masse hver gang Trump er ute og tvitrer, sier Miller.

Han tror imidlertid at den politiske stormen snart vil løye.

– Nå er den politiske risikoen veldig høy, og Trump får veldig stor innvirkning på markedene, men dette kan endre seg. Om et års tid er vi langt inn i valgkampen i USA, og da er vel ikke Trump tjent med å plage aksjemarkedet på samme måte som han er i dag, sier Miller.

Han slår fast at Eika først og fremst styrer unna de mest spekulative vekstaksjene.

– Vi er helt allergiske mot å kjøpe aksjer i selskaper der det er stor sannsynlighet for at store deler av investeringen blir borte. Det vil si selskaper som har liten eller ingen inntjening i dag og en høy markedsverdi. Skulle de mot formodning lykkes, går aksjen sikkert mye, men sannsynligheten er langt større for at det blir flopp, sier Miller.

«Litt hakk i platen»

Investeringsdirektør Gunnar Torgersen i Holbergfondene prøver å løfte blikket. Han minner om at støyen rundt handelskonflikten mellom USA og Kina nå har pågått i over ett år.

Partner og investeringsdirektør Gunnar Torgersen i Holbergfondene.
Partner og investeringsdirektør Gunnar Torgersen i Holbergfondene. (Foto: Paul S. Amundsen)

– Det er litt hakk i platen, og handelskrigen har ridd markedet lenge. Vi som investor har ikke så mye fokus på det, og mye er priset inn. Det høres enkelt og flåsete ut, men det er en stor oppgave å distansere seg fra det, sier Torgersen til DN.

Han har heller ikke fått henvendelser fra bekymrede kunder.

– Markedene har svingt mye de siste dagene, og man skal ha respekt for det, men vi prøver å lære oss selv og kundene våre at dette er noe man må leve med. Usikkerheten, det dyret, ser litt annerledes ut fra gang til gang, men akkurat nå er det Trump og handelskrig, som det har vært det siste året, sier Torgersen.

– Dette vil nok løse seg på en eller annen måte, sier han

Oljerelaterte aksjer var blant vinnerne på Oslo Børs tirsdag. Aker BP endte riktignok ned 0,31 prosent, mens seismikkselskapene PGS og TGS steg henholdsvis 0,45 og 0,68 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.