Amerikanske nøkkelindekser falt hardt mandag etter kraftig ordveksling mellom USA og Kina i en hurtig eskalerende handelskonflikt. Samtidig fordøyer markedet betydningen av at fire tankskip angivelig ble utsatt for sabotasjeangrep i Hormuzstredet utenfor Iran, verdens viktigste oljefartsåre søndag.

Fallet på Wall Street anført av teknologitunge Nasdaq, som var ned hele 3,4 prosent, mot rundt 2,4 prosent for den brede S&P500-indeksen, var ventet å ramme Oslo Børs som en ildkule tirsdag. Det skjedde aldri. Etter et lite dykk under streken, vinglet Oslo Børs sidelengs og var knapt endret fra foregående handelsdag.

Og tirsdag åpnet imidlertid Wall Street klart opp. Like før klokken 16 var industriindeksen Dow Jones opp snaut 0,5 prosent, mens Nasdaq var opp 0,6 prosent.

– Fortsatt betydelig nedside

Sjefstrateg Sigrid Wilter Slørstad i Nordea frykter imidlertid konsekvensene dersom ikke USA og Kina blir enige.

– Hvis det ikke kommer en handelsavtale på bordet så er det fortsatt betydelig nedside i markedet, sier Wilter Slørstad.

– Vi har det siste året sett tegn til svakere økonomisk utvikling globalt, og mange nøkkeltall har vist en skuffende utvikling. Særlig gjelder dette industrien i Europa. Jeg tror en viktig driver til dette har vært frykt og uro knyttet til handelskrigen. Derfor vil nok fraværet av en løsning her føre til at den negative utviklingen fortsetter, sier Slørstad

Hun påpeker at prisingen av mange selskaper allerede er svært høy.

– Det er allerede priset inn forventninger om at handelskonflikten mellom USA og Kina vil løse seg. Dette har bidratt til kursoppgangen hittil i år. Det er veldig mye positivt som er priset inn, så dersom det kommer negative nyheter, er det en betydelig nedside, sier Slørstad.

Kan utvikle seg raskt

Nordea-strategen tror at dersom investorene først begynner å få nerver, kan tungsynet fort spre seg.

– Det var jo dette vi så i desember. Det utviklet seg veldig raskt til resesjonsfrykt, og markedene falt kraftig, sier Slørstad.

Nordea har hatt et nøytralt markedssyn siden januar, og holder fast ved dette da den politiske usikkerheten fortsatt er stor.

Til tross for at Donald Trump og Xi Jinping igjen ser ut til å ha gravd seg ned i sine skyttergraver, og på ny kaster tollbomber mot hverandre, tror Slørstad fortsatt at fornuften vil seire.

Fraværet av en løsning vil nok føre til at den negative utviklingen fortsetter
Sigrid Wilter Slørstad, sjefstrateg Nordea

– Det er fortsatt mest sannsynlige at det blir en handelsavtale, fordi begge parter taper på fortsatt handelskrig og den usikkerheten som råder nå, sier Slørstad.

Nordea har som et defensivt grep allerede overvektet helsesektoren og undervektet industriselskaper, særlig i Europa.

Adskilte

Porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB Asset Management påpeker at Oslo Børs har steget langt mindre enn amerikanske børser hittil i år. Selv etter mandagens korreksjon er S&P500 opp over 12 prosent så langt i år. Oslo Børs er på sin side opp 7,6 prosent.

Hjertø er ikke overrasket over dagens hjemlige utvikling, og peker også på at Wall Street og Oslo Børs siden i fjor høst har fulgt hverandre i mindre grad. Øvrige toneangivende europeiske børser er også i positivt terreng tirsdag.

– Temaet er helt klart handelskrig, men der er fortsatt ingenting avgjort. Blir det full konfrontasjon mellom USA og Kina kommer vi til å se reaksjoner på Oslo Børs også. Vi er en liten, åpen økonomi og vi blir påvirket av en reduksjon i global handel og svakere sentiment, sier Hjertø.

Porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB Asset Management.
Porteføljeforvalter Anette Hjertø i DNB Asset Management. (Foto: Fredrik Solstad)

DNB Asset Management følger den geopolitiske støyen nøye, men Hjertø erkjenner at den er vanskelig å forutse. Hun trekker frem at få ventet at USA ville gi midlertidige unntak fra Iran-sanksjoner til hele åtte land i fjor høst.

– Det geopolitiske er ekstremt vanskelig å posisjonere seg i forhold til, og ikke noe du kan regne deg frem til, sier forvalteren.

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih sier tirsdag at Houtiene gjennomførte et begrenset angrep mot to pumpestasjoner i landet med droner, ifølge TDN Direkt, som viser til Al Arabiya. Oljeprisen styrket seg på nyheten.

– Veldig sterkt

Porteføljeforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg Kapitalforvaltning påpeker at Oslo Børs og europeiske børser tok ut noe av børsfallet mandag ettermiddag. Hovedindeksen ved Oslo Børs var ned litt over én prosent.

Forvalter Leif Eriksrød, Alfred Berg Kapitalforvaltning.
Forvalter Leif Eriksrød, Alfred Berg Kapitalforvaltning. (Foto: Elin Høyland)

– Sentimentet er underliggende veldig sterkt. De geopolitiske tingene er blitt løftet frem mange ganger, men som oftest kokt bort i ingenting. Det er ofte de uventede tingene som påvirker aksjemarkedet, sier forvalteren.

Han har vanskelig for å finne noe særlig negativt å sette fingeren på, og følger løypemeldingene fra selskapene tett. Så langt har det vært bra, spesielt for bank- og finansaksjer, påpeker han.

– Markedet er egentlig ganske bra, stort sett. Det virker som om investorene tar ting stort sett med ro, selv om det kan være mye støy, sier Eriksrød.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.