I de gamle bedriftslokalene til Norsk Hydro i Bygdøy allé på Oslos vestkant driver fire norske matematikere investeringsselskapet Intelligent Trading.

I fjor tjente de fire 265,5 millioner kroner på sine investeringer i aksjer, obligasjoner og valuta.

Rekordresultatet er oppnådd med en egenkapital ved inngangen av fjoråret på 101,7 millioner kroner, noe som gir en rentabilitet på egenkapitalen på 262 prosent i fjor. Resultatet er også en økning fra å gå med underskudd på syv millioner i 2016.

Fjorårets resultat er Intelligent Tradings desidert beste siden oppstarten i 2002, da det nest beste året var i 2003 med et resultat på 30 millioner før skatt.

Etter skatt sto selskapet igjen med 208 millioner kroner, og hele overskuddet beholdes i selskapet. Eierne tar ikke ut noe utbytte.

Smarte hoder

Største eier i selskapet er daglig leder og styreformann Haakon Børs Lind (46), som har en grad i industriell økonomi fra NTH (i dag NTNU), og eier 73 prosent av selskapet.

Nest største aksjonær er Børs Linds kollega Knut Heggland (46), som har vært aktiv i Norges quizmiljø og president i Norges Quizforbund, med 22 prosent av aksjene.

Resten av aksjene eies av mindre aksjonærer.

Med seg på laget har Børs Lind og Hegglund Pål Hermunn Johansen (40), som har en doktorgrad i matematikk i UiO og har en fide-rating i sjakk i underkant av 2000, ifølge Norges Sjakkforbund, en svært høy rangering. Sistemann Per Christian Moan (48) har en doktorgrad fra Cambridge-universitetet og er medgründer av kunstig intelligensselskapet Exabel.

Algoritmebasert

Selskapet utvikler dataprogrammer med avanserte algoritmer for å handle i ulike finansmarkeder.

Intelligent Trading hadde ved utgangen av fjoråret aksjer i Norge til en markedspris på 17,2 millioner kroner. I utlandet hadde selskapet en aksjebeholdning verdt 81,6 millioner kroner.

242 millioner står oppført som andre finansielle instrumenter, og det er verdiøkning i denne beholdningen som skapte mesteparten av resultatet i fjor.

Selskapet har tidligere uttalt seg sparsommelig på nøyaktig hvordan de tjener pengene:

– Vi ønsker ikke omtale. Vi har ingen kunder. Det vi driver med er neppe interessant for andre enn oss selv, sa Børs Lind til Finansavisen i 2014.

I fjor sa Børs Lind til avisen at selskapet hadde investert i mer langsiktige aksjeinvesteringer enn tidligere, fordi kjernevirksomheten med kortsiktig handel ikke ga tilstrekkelige resultater.

Hverken Børs Lind eller de andre i Intelligent Trading har besvart DNs henvendelser torsdag.(Vilkår)

– Hvis man kan en loop, da er mye i parken gjort
Se landslagsspillerens tips til hvordan du imponerer ved bordtennisbordet.
02:59
Publisert: