Vipps er i ferd med å gjøre det langt rimeligere å bruke mobilen som lommebok. Snart vil kostnadene trolig reduseres til en femtedel av dagens nivå, når den DNB-kontrollerte tjenesten er klar til å vrake de internasjonale betalingskortene Visa og Mastercard og heller basere transaksjoner i handelen på det norske systemet BankAxept.

– Når du betaler med Vipps i dag er det Visa og Mastercard som ligger bak. De er mye dyrere enn BankAxept. Det betyr at vi kommer til å gjøre endringer slik at du også benytter BankAxept når du betaler med Vipps. Det vil innebære en kraftig kostnadsreduksjon for dagligvare blant annet, sier Rune Garborg i denne ukens episode av DNs podkast «Finansredaksjonen».

Denne uken ble det kjent at DNB får med seg over 100 sparebanker i Vipps.

Kostnadene må ned

DN har tidligere skrevet at en transaksjon via de internasjonale betalingskortene ligger på rundt én krone per transaksjon. En transaksjon med BankAxept koster fra 20 øre og nedover, anslår Knut Anders Wangen, som leder konkurrenten Mobilepay.

Han mener det er helt avgjørende å få ned transaksjonskostnadene for å få til mobilbetaling også ute i fysiske butikker, og viser til at det er den enkelte butikk som må bære denne kostnaden.

– Du får ikke Coop og Norgesgruppen til å betale én krone per transaksjon. Sånn er det bare, sier Wangen.

Hans Petter Hoel leder disse to dagligvaregigantenes felles selskap Retail Payment, som ble dannet for å utvikle fellesløsning for mobilbetaling i handelen. 

Hoel er strålende fornøyd med de nye signalene fra Vipps. 

«Det har vært en spennende uke med flere positive signaler fra Vipps. Særlig setter handelen pris på varselet om endringer som gjør at forbrukerne vil bruke BankAxept når de betaler med Vipps fremfor internasjonale kredittkort», sier han i en epost via informasjonsavdelingen i selskapet. 

Fikk dårlig tid

Norges Bank har vært blant kritikerne til løsningen med internasjonale betalingskort nettopp fordi transaksjonskostnadene har vært så høye.

Mobilbetalingsaktørene har vært klare på at løsningen ble basert på de internasjonale kortene fordi den rimeligere norske løsningen ikke var klar da markedet plutselig åpnet seg i 2015. Vipps hadde ikke tid til å vente, ifølge Vipps-sjef Rune Garborg.

– Vi ønsket å komme raskt ut i markedet. Det har tatt tid å få på plass løsninger for denne typen løsninger på BankAxept, men det er klart det billigste alternativet i dagligvaren. Og de rimeligste alternativene vil vinne over tid, sier han i DNs podkast.

Bank Axept-sjef Øyvind Apelland er strålende fornøyd med tonene fra Garborg.

– Dette tas veldig godt imot hos oss, sier Apelland, som sier det meste nå er på plass for at BankAxept også kan brukes til mobilbetaling.

– Det er i stor grad Vipps som nå kan bestemme tempoet på hvor raskt det nå kan rulles ut, sier Apelland.

Lammet av konkurransesituasjonen

Også Mobilepay-sjef Knut Anders Wangen er storfornøyd med signalene fra DNB.

– Frem til nå har næringen vært lammet av konkurransesituasjonen. Det har vært mange krefter som har jobbet for at BankAxept skulle spille en rolle, men samtidig har mange vært engstelige for at det skulle komme bare DNB til nytte. Det har gjort arbeidsforholdene vanskelige, sier Wangen.

– DNB og de andre bankene som nå er gått sammen om Vipps representerer nå 70 prosent av personkundene i Norge og har veldig stor innflytelse over hvordan den norske infrastrukturen for betaling vil utvikle seg. Hvis de nå ønsker å benytte seg av BankAxept, ser vi med stor interesse på det og forventer også at vi vil kunne spille en rolle og også få like vilkår i et slikt arbeid, sier Wangen.

Mobilen blir lommeboken

Vipps-sjef Rune Garborg sier det ikke er lenge før man har fått på plass løsninger som gjør mobilen til en fullgod lommebok. 

– Vi snakker måneder før du kan betale i butikk med Vipps. I hvert fall i løpet av 2017 vil det bli ganske vanlig, sier Garborg i DNs podkast.

Han sier det viktigste er å få på plass løsninger som oppleves som enkle.

– Det gjelder å ha terminaler som gir det en enklest mulig betalingsopplevelse. Du må kunne betale uten å låse opp skjermen, sier han.

– Når man har fått laget en løsning som er minst like enkel som kortbruk, og du også kan knyttes opp til lojalitetsprogrammene du har i den enkelte butikk, kan det utløse et betydelig skift slik at vi kan gå ut døren uten bankkort og bare mobilen i lommen, sier han.

Garborg understreker samtidig at de internasjonale betalingskortene trolig fortsatt vil være sentrale i netthandel.

– På nett er det noe annerledes, for der det viktig med forbrukertryggheten som er i de internasjonale kortene, så der er det ikke gitt at man skal ha tilsvarende «default» på bruk av betalingskort, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.