28 år gamle Pierre Vannineuse er mannen bak fondet Alpha Blue Ocean (ABO) som har forpliktet seg til låneavtaler verdt én milliard euro, ifølge selskapet selv.

Alpha Blue Ocean truet Oslo Børs med søksmål

ABO har vært med å finansiere tre norske børsnoterte selskaper: Element, Lavo.tv og Induct. I Element og Lavo.tv har aksjekursen gått åt skogen etter det inngikk låneavtaler med Alpha Blue Ocean.

Fire millioner i bot

Låneavtalene som er blitt inngått er konvertible obligasjonslån med tegningsretter og andre ulike vilkår. I tillegg har fondet inngått separate aksjelånsavtaler hvor det samtidig har shortet aksjer i de samme selskapene. Shorting betyr å vedde på kursfall.

Disse lånene er omtalt som «dødsspirallån» av Financial Times.

Finanstilsynet har igjennom året gått igjennom shortposisjonene til Alpha Blue Ocean, og har mandag gitt fondet et overtredelsesgebyr på fire millioner kroner for å ha overtrådt plikten til å rapportere sine netto shortposisjoner.

Fondet skal ifølge tilsynet ha unnlatt å rapportere 171 tilfeller av shortposisjoner.

Finanstilsynet skriver i et vedtak at overtredelsene er «åpenbare og alvorlige».

ABO ønsker ikke å kommentere boten, opplyser personalansvarlig Anais Batistini i ABO til DN.

Synes boten er for stor

Alle netto shortposisjoner skal rapporteres hos Finanstilsynet. Alle shortposisjoner over 0,5 prosent av utestående aksjekapital skal i tillegg offentliggjøres. Fondet har ikke gjort noen av delene, ifølge tilsynet.

På et tidspunkt i fjor sommer skal ABO ha shortet 5,35 prosent av de utestående aksjene i Element. Dermed har fondet inngått et veddemål på at selskapet det har lånt ut penger til, skulle falle i verdi.

Alpha Blue Ocean har i et svar til Finanstilsynet ikke bestridt fakta i saken, men har «på det sterkeste» bestridt størrelsen på boten. Blant annet har det vist til at gebyrene er langt mindre når man for eksempel ikke rapporterer store aksjebeholdninger eller rapporterer resultater for sent.

Sier de misforsto

ABO sier videre at shortposisjonene ikke ble rapportert fordi fondet hadde misforstått reglene og trodd at de lånte aksjene i aksjelånsavtalen kunne veies imot ABOs eierposisjoner.

Finanstilsynet mener på sin side at fondet må betraktes som en profesjonell investor og at selskapet selv er ansvarlig for å sette seg inn i reglementet.

«Finanstilsynet noterer seg at ABO aldri tok kontakt med Finanstilsynet for veiledning med tanke på de relevante opplysningene før Finanstilsynet begynte å undersøke saken», skriver tilsynet.

Tilsynet trekker frem følgende kritikkverdige forhold:

  • Antallet posisjoner som ikke har vært rapportert, samt at mesteparten av dem er så store at de skulle vært gjort offentlig tilgjengelig.
  • At fondet i et helt år har hatt shortposisjoner uten å rapportere det inn.

«Etterlevelse av rapporteringsforpliktelsene er avgjørende for å sikre en effektiv overvåkning og/eller undersøkelse av shortsalg som kan skape systematisk risiko, være forulempende eller skape kaotiske markeder», skriver tilsynet.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.