– Alphapoint har forsikret Bitcoins Norge at Alphapoint ville kompensere dem, noe vi skal. Vi står ved våre kunder, skriver selskapets pr-rådgiver Layla Tabatabaie i en epost til DN, tirsdag 9. juli.

Det var mandag 1. juli at Bitcoins Norges kunder fikk en sjokk-epost der selskapet varslet at det stanset all handel og solgte unna kundenes kryptovaluta, etter det som beskrives som avanserte dataangrep.

Den 30. juni ble det besluttet å selge all tilgjengelig kryptovaluta, som følge av at styret i Bitcoins Norge hadde vært informert om at deres leverandør, Alphapoint Corporation, var utsatt for flere alvorlige dataangrep, noe leverandøren først avkreftet.

I etterkant bekreftet Alphapoint at de er blitt utsatt for dataangrep.

De avviser imidlertid i en eposten at de hadde noe å gjøre med avgjørelsen om å selge unna kryptovaluta.

– Alphapoint deltok ikke i den avgjørelsen, skriver selskapets pr-rådgiver Layla Tabatabaie i eposten.

Sjef i Bitcoins Norge, Ole-André Torjussen, har ikke besvart DNs henvendelser.

Advokatfullmektig Erling Løken Andersen om Bitcoins Norge-saken: – Kravet kan ende på over ti millioner kroner

Opplyser selv at FBI etterforsker

Alphapoint oppgir også overfor DN at FBI har iverksatt etterforskning, som de fullt ut ønsker å samarbeide til.

Da DN tok kontakt med FBI tirsdag 2. juli, ville ikke talsperson Shayne Buchwald for den amerikanske politimyndigheten uttale seg om saken.

– Vi kan hverken bekrefte eller avkrefte saker vi jobber med, sa Buchwald.

Hun bekreftet derimot at kryptorelaterte saker er generelt noe de blir bedt om å bistå med.

Kundene kritiske til Bitcoins Norge

Den omdiskuterte beslutningen om å tvangsselge kundenes beholdninger skal ha kommet først to måneder etter det første angrepet, uttalte sjef i Bitcoins Norge, Ole-André Torjussen til DN onsdag 3. juli.

– Mot slutten av juni 2019 ble styret informert om at det hadde vært et nytt sikkerhetsbrudd på systemene til Alphapoint. Beslutningen om å selge den gjenværende valutaen til de berørte kundene, for å sikre verdiene deres, ble tatt den 30. juni, sa Torjussen da.

Kundene til Bitcoins Norge har ikke vært fornøyde med denne avgjørelsen, og har kritisert bitcoin-selskapet for å uttale at de kun vil tilbakebetale verdiene fra 1. mai.

Da sto kursen i 5.350 dollar, og siden har kursen steget til over 11.000 dollar. Utbetales beløpet fra den 1., vil kundene gå glipp av hele verdistigningen.

Kripos etterforsker ikke Bitcoins Norge-saken

Varslet søksmål

Rett før helgen, fredag 5. juli, meldte DN at 94 personer har meldt seg inn i en lukket Facebook-gruppe for mulig å inngå et gruppesøksmål mot Bitcoins Norge-sjef Torjussen som følge av at kryptobeholdningene ble solgt.

– Det er ikke inngått noe oppdrag ennå hva gjelder denne saken, men jeg kan bekrefte å ha fått en henvendelse, skrev advokat Tony Vangen ved Advokathuset Elden i en sms til DN fredag morgen.

Mandag 8. juli ble det klart at også advokatfullmektig Erling Løken Andersen fra advokatfirmaet Berngaard er blitt kontaktet i forbindelse med saken, og han anslår et eventuelt krav kan bestå av flere hundre personer og ende på over ti millioner kroner.

– Det er flere ulike prosesser som foregår samtidig. Disse kan med tiden enten slås sammen eller fortsette å gå parallelt, sier Andersen.

DN kontaktet Ole-André Torjussen mandag vedrørende det mulige gruppesøksmålet, men han har foreløpig ikke besvart denne henvendelsen.

Saken oppdateres(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.