Ministério Público og lokale myndigheter i delstaten Pará i Brasil har sammen utarbeidet et nytt forslag til en avtale som kan være første steg på veien til en løsning på Hydros Alunorte-mareritt.

Det nye forslaget skal være oversendt til alle parter i saken. Det melder Ministério Público i en pressemelding sendt ut natt til tirsdag, norsk tid.

Ministério Público er en slags kombinasjon av påtalemyndighet og ombudsmann. Organet gikk nylig sammen med lokale myndigheter om felles forhandlinger med Hydro for å løse krisen.

– Hydro har mottatt utkastet som Ministério Público nå har publisert på sine hjemmesider, og går gjennom dette. Vi kommenterer ikke detaljer i forhandlingene som pågår, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro.

Fem måneder

Det har nå gått over fem måneder siden brasilianske myndigheter tvang Hydro til å halvere produksjonen ved verdens største aluminaraffineri, Alunorte.

Bakgrunnen for sanksjonene var utslipp av ubehandlet regnvann fra anlegget samt anklager om mer alvorlige utslipp. Produksjonskuttet har hatt store negative ringvirkninger, og Hydro er blitt nødt til å halvere produksjonen også ved bauksittgruven Paragominas og smelteverket Albras.

Avtaleforslaget sier ingenting om når produksjonen kan gjenopptas ved Hydro-anleggene i Brasil, men antas å være et nødvendig steg på vei til tillatelser til å gjenoppta full produksjon.

Ifølge pressemeldingen er det nye forslaget basert på tekniske dokumenter og det som har kommet frem gjennom offentlige høringer og ulike møter med berørte samfunn.

– Hydro har over tid vært i dialog med myndigheter i Brasil om å gjenoppta full produksjon ved Alunorte. Denne dialogen fortsetter, sier Molland.

Fritar ikke for juridisk ansvar

Målet med avtalen er ifølge Ministério Público (MP) å bli enige om tiltak for de berørte samfunnene og å få på plass gode beredskapstiltak som kan hindre lignende utslipp i fremtiden.

MP påpeker at avtalen ikke i seg selv innebærer noen rett til å gjenoppta full produksjon ved Alunorte, og at avtalen ikke fritar Hydro for rettslig ansvar knyttet til eventuelle erstatninger og oppreisning til lokalbefolkningen. Dette er ifølge MP spørsmål som må behandles av rettssystemet.

I sin pressemelding oppsummerer MP hovedpunktene i det nye avtaleforslaget. Her er noen av dem:

  • Hydro må umiddelbart betale en bot på 28,7 millioner real, tilsvarende rundt 62 millioner kroner med dagens valutakurs.
  • Familier i de berørte områdene skal motta en månedlig minimumslønn for å kjøpe vann og mat gjennom kuponger.
  • Hydro må betale for uavhengige granskningsutvalg, som er utnevnt av offentlige utvalg og godkjent av arbeidsgruppen. Utvalgene skal gjennomføre omfattende undersøkelser og foreslå løsninger knyttet til vannkvalitet, luftkvalitet, helseanalyse og helsetjenester.
  • Hydro må skaffe en fullstendig ny lisens for det viktige avfallsdeponiet (DRS2) før dette kan tas i bruk på ny. Det er ukjent hvor lenge Alunorte-anlegget kan gå for full maskin uten å få tak i bruk dette deponiet for lagring av avfallsstoffene.
  • En uavhengig ekstern overvåkningskomité med medlemmer av det sivile samfunn vil bli satt opp for å evaluere gjennomføringen av de planlagte forpliktelsene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Disse to tjener på Sandbergs avgang
To personer tjener på Sandberg-avgangen, sier Kjetil B. Alstadheim.
01:47
Publisert: