Amazon-grunnlegger Jeff Bezos sier i et intervju med amerikanske CNN at han planlegger å gi bort mesteparten av sin formue til veldedighet.
Bezos er i skrivende stund verdens fjerde rikeste person, med en anslått formue på om lag 124 milliarder dollar, ifølge Bloomberg Billionaire Index.
I intervjuet med CNN sier milliardæren at pengene blant annet skal gå til å bekjempe global oppvarming, samt «støtte personer som kan forene menneskeheten i møte med dyp sosial og politisk uenighet».
Bezos er utover dette knapp med detaljer om hvilke organisasjoner eller personer han vil dele ut store deler av den betydelige formuen til, men det markerer likevel første gangen at Amazon-grunnleggeren sier offentlig at han vil donere mesteparten av sine penger til veldedige formål. Ifølge CNN har Bezos tidligere fått kritikk for å ikke bli med på «The Giving Pledge», et initiativ startet av milliardærene Warren Buffett og Bill Gates, som oppfordrer USAs mest formuende til å gi bort minst halvparten av sine formuer til veldedige formål i løpet av livet.
Vil ikke gå i detaljer
I intervjuet med CNN vil ikke milliardæren gå i detaljer på hvordan han vil dele ut pengene, til hvem eller akkurat hvor mye det vil bli snakk om.
Fra før har han forpliktet ti milliarder dollar, rundt åtte prosent av hans nåværende verdier, over ti år til Bezos Earth Fund, der partneren Lauren Sànchez sitter i styret.
Initiativet har som mål å redusere karbonutslipp fra sement og stål, løfte frem klimatiltak hos finansielle tilsynsmyndigheter og utvikle data og teknologi for å måle karbonutslipp.
Han sammenlignet sin filantropiske strategi med årene det tok ham å bygge opp Amazon til å bli en global supermakt, og som selv har gjort ham til en av verdens mest innflytelsesrike personer.
– Den vanskelige biten er å finne ut hvordan dette kan gjøres på en lønnsom måte. Det er ikke lett, men det var heller ikke lett å gjøre Amazon til det det er i dag. Det krevde mye hardt arbeid og en gjeng med veldig smarte lagkamerater. Både jeg og Lauren mener at filantropi, eller veldedighet, krever mye av det samme, sier han.
Formuen redusert med 70 mrd.
Jeff Bezos er altså verdens fjerde rikeste person, etter Tesla-eier Elon Musk, franske Bernard Arnaut og indiske Gautam Adani.
Bezos gikk som kjent av som toppsjef for netthandelsgiganten i fjor høst, og har siden den gang markert seg blant annet med tur til verdensrommet og en mye omtalt nyttårsfeiring med partneren Lauren Sànchez.
I intervjuet med CNN forteller Bezos at han og Sànchez nå «legger til rette for å kunne gi bort pengene sine». Han ga også nylig 100 millioner dollar til artisten Dolly Parton som en del av initiativet med navnet Bezos Courage and Civility Award.
Også Jose Andrés og CNN-kommentator Van Jones har fått lignende tilskudd fra initiativet.
Intervjuet med CNN, som varer i om lag 20 minutter, ble gjort av journalisten Chloe Melas og er det første Bezos og Sànchez har sammen siden de innledet et forhold i 2019.
Ifølge Bloomberg har Bezos' formue blitt redusert med om lag 70 milliarder dollar så langt i år, i takt med Amazons fallende aksjekurs. Netthandelsgiganten er ned over 40 prosent på børs så langt i 2022. Bezos eier om lag ti prosent av selskapet.
Tørt krutt
Det er ikke mer enn en knapp måned siden at Bezos gikk ut på Twitter for å advare sine følgere om å «skalke lukene». I Twitter-meldingen hadde Bezos lagt ved en lenke til en video der Goldman Sachs' toppsjef David Solomon advarte om at «det er stor sannsynlighet for en resesjon».
Milliardæren understreker i intervjuet med CNN at rådet var ment både til husholdninger og forretningsdrivende. For vanlige forbrukere kan det bety å sette visse innkjøp på pause, mens det for bedrifter kan bety å holde litt tilbake med store oppkjøp og andre utgifter, uttalte han.
– Ta vekk noe av risikoen, og hold kruttet tørt. Bare det å redusere litt risiko kan utgjøre en forskjell for små bedrifter, hvis vi skulle det er en økonomisk nedtur foran oss, sier Bezos.
Han var likevel klar på at han er optimistisk på vegne av «den amerikanske drømmen», og mener den bare vil bli enda mer oppnåelig i fremtiden.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.