Netthandelsgiganten Amazon og grunnlegger og milliardær Jeff Bezos har hatt et mildt sagt eventyrlig halvår – korona til tross.

Amazon har, sammen med de andre tek-gigantene på Wall Street, sett aksjekursene skyte til værs under pandemien. Siden midten av mars har Amazon-aksjen nesten doblet seg, samtidig som Bezos' formue så langt i år har økt med svimlende 65,3 milliarder dollar, ifølge Bloomberg Billionaire's Index.

Det tilsvarer om lag 593 milliarder norske kroner etter dagens kurs, og gjør han til verdens desidert rikeste person. I skrivende stund har Amazon en børsverdi på omtrent 1532 milliarder dollar.

Torsdag kveld legger netthandelgiganten frem resultatene for andre kvartal, og det var på forhånd ventet «en massiv salgsvekst i kvartalet», ifølge Bloomberg.

Fasiten ble en omsetning på 88,9 milliarder dollar, en økning på 40 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Driftsresultatet endte på 5,8 milliarder dollar, opp fra tre milliarder dollar i samme periode i fjor. Resultat per aksje endte på 10,5 dollar.

– Dette var enda et høyst uvanlig kvartal, og jeg kunne ikke vært stoltere og og mer takknemlig overfor våre ansatte rundt om i verden, sier toppsjef Jeff Bezos i en pressemelding.

På forhånd var det ifølge estimater innhentet av Bloomberg ventet en omsetning på 81,25 milliarder dollar, et driftsresultat på 950 millioner dollar, og et justert resultat per aksje på 5,792 dollar.

Delte ut milliardbonus

Som kommunisert ved fremleggelsen av resultatet for første kvartal, opplyser selskapet i andrekvartalsrapporten at det har brukt mer enn fire milliarder dollar på korona-relaterte utgifter.

Det har innebåret kjøp av beskyttelsesutstyr til ansatte, så vel som helseforsikring og andre tiltak for å hindre smitte. I tiden fremover skriver selskapet at det venter å bokføre mer enn to milliarder dollar i lignende kostnader.

I kvartalsrapporten går det også frem at Amazon betalte ut en ekstraordinær bonus til frontlinje-arbeidere og leveringspartnere på over 500 millioner dollar. Det tilsvarer om lag 4,5 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Alle som var i selskapet gjennom juni fikk tilgang til denne bonusen.

Tror medvinden vil fortsette

Selskapet er blitt sett på som en av de store koronavinnerne, ettersom produktet de tilbyr, nemlig netthandel, har fått et realt oppsving når folk har måttet holde seg hjemme og store deler av samfunnet ble stengt.

I tillegg har stadig flere på hjemmekontor løftet etterspørselen etter selskapet skytjenester, Amazon Web Services, som ifølge Bloomberg har vært en av hovedbidragsyterne til lønnsomheten.

«Pandemien har akselerert et skifte til netthandel og skybaserte tjenester. Amazon er det selskapet som vil dra aller mest nytte av disse trendene over de neste årene», heter det i en analyse fra research-selskapet MKM Partners, ifølge Bloomberg.

Det tror at medvinden Amazon har opplevd den siste tiden kan vise seg å bli permanent.

Ble grillet i Kongressen

Fremleggelsen av andrekvartalsrapporten kommer dagen etter at Bezos, sammen med toppsjefene i de tre andre tek-gigantene, ble grillet på høring i Kongressen i USA.

Iført finstasen forsøkte toppsjefene for de amerikanske it-gigantene å forsvare seg mot påstander om maktmisbruk og markedsdominans.

De fire selskapene, Amazon, Facebook, Apple og Alphabet, har en børsverdi på 4850 milliarder dollar – tilsvarende den årlige verdiskapingen i Japan, verdens tredje største økonomi.

Amazon-grunnlegger Jeff Bezos er verdens rikeste med en formue på over 180 milliarder dollar – til tross for å ha gjennomgått verdens dyreste skilsmisse i fjor. Hans tidligere kone, MacKenzie Scott, er verdt 60 milliarder dollar.

Bezos forsvarte den dominerende posisjonen Amazon har i det amerikanske markedet da han ble kjørt til veggs med spørsmål om hvorvidt selskapet knuste småselskaper med sin markedsdominans.

– Jeg elsker garasjegründere. Jeg var en entreprenør som startet opp i en garasje. På samme måte som verden trenger småselskaper, er det også behov for storselskaper. Det spiller ingen rolle hvor dyktig du er som entreprenør. Du kan ikke bygge et Boeing 787-fly i en garasje. Jeg gikk fra en stabil jobb til en garasje i Seattle for å finansiere oppstartsselskapet mitt. Jeg tok en stor risiko, sa Bezos.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.