Torsdag var det klart for at Amazon – der mangemilliardæren Jeff Bezos er hovedeier – skulle legge frem resultatet for årets første kvartal.

Milliardunderskudd

Amazons totale inntekter økte med syv prosent i løpet av første kvartal. Det er den laveste veksten i noe kvartal siden dotcom-boblen i 2001, ifølge CNBC. Det er også selskapets andre kvartal på rad med ensifret vekst.

Enda verre var det at netthandelsgiganten leverte milliardtap – og det første kvartalsmessige underskuddet helt siden 2015.

Analytikerne ventet et resultat per aksje på 12,6 dollar, ned fra 16,8 dollar per aksje i forrige kvartal.

Fasiten ble et resultat per aksje på minus 7,56 dollar. Underskuddet ble på 3,8 milliarder dollar, eller cirka 36 milliarder kroner.

Et gjennomsnitt av estimater innhentet av Bloomberg ventet en omsetning på 116,4 milliarder dollar, ned fra 137,4 milliarder dollar i det foregående kvartalet.

Det endte med en omsetning på 116,4 milliarder dollar.

Amazons resultat ble altså langt under analytikernes estimater, og en drøy halvtime ut i etterhandelen på Wall Street falt aksjen over ni prosent.

– Pandemien og den påfølgende krigen i Ukraina har ført til vekst og utfordringer utenom det vanlige, sier Amazon-sjef Andy Jassy, ifølge Bloomberg.

Venter svakere andre kvartal

Videre informerte selskapet om at det venter et driftsresultat i andre kvartal på mellom tre milliarder dollar og minus én milliard dollar. I andre kvartal 2021 hadde selskapet et driftsoverskudd på 7,7 milliarder dollar.

Amazon tapte også på 7,6 milliarder kroner knyttet til investeringen i elbilselskapet Rivian, etter at aksjenes verdi ble halvert i løpet av kvartalet, skriver CNBC.

Amazons kjernevirksomhet er fremdeles netthandel, men selskapet har de siste årene fått mange flere ben å stå på, blant annet gjennom skytjenesten Amazon Web Services og strømmetjenesten Amazon Prime.

Amazon Web Services var en av virksomhetene som leverte bedre enn ventet i kvartalet. Web Services omsatte for 18,44 milliarder, mot ventet 18,27 milliarder dollar.

– Nå som vi ikke lenger jager etter mer kapasitet, vil våre folk satse på å øke produktiviteten og bli mer kostnadseffektive. Det har vi gjort før, og vi vet hvordan det skal gjøres, forsikrer Jassy.

Selskapet er notert på teknologiindeksen Nasdaq, og er priset til en markedsverdi på over 1470 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.