Delstaten California i USA har saksøkt teknologigiganten Amazon for prising som bidrar til å svekke konkurransen. Delstatens riksadvokat hevder at netthandelsgruppen straffer selgere som tilbyr produktene sine billigere på andre nettsteder, skriver Financial Times søndag.

Selskapet er anklaget for å bryte konkurranselov ved å «straffe» selgere ved å redusere produktenes plassering på Amazon-nettsiden og reduserer søkeresultater dersom de tilbød lavere priser på andre plattformer.

Søksmålet kommer etter at delstaten har drevet en to år lang etterforskning og mener at Amazons posisjon i markedet gjør at selgere blir nødt til å akseptere vilkår og høyere salgsgebyrer.

Det er ikke opplyst om noen sum i søksmålet.

Riksadvokaten i Calfornia Rob Bonta uttalte at praksisen fører til kunstige høye priser over hele linjen i butikker som Walmart og Ebay, og dermed beskytter Amazon mot trusselen om økt konkurranse.

I søksmålet krever retten at en ordre som vil forby Amazon fra å straffe selgere som tilbyr lavere priser andre steder på nettet. Den ber også om at eventuelle skader skal betales for å kompensere forbrukere som er berørt av økte priser.

Søksmålet er det siste i en rekke klager mot Amazon, hvorav flere omhandler selskapets kontroll over millioner av tredjepartsselgere som viser produkter på markedsplassen. Selskapet står også overfor granskning av nylige oppkjøp, slik som kjøpet av helseselskapet One Medical for 3,9 milliarder dollar.

Flere store techgiganter er under søkelys

Den siste tiden har flere selskaper stått i politiets søkelys, blant annet Microsoft som planla å kjøpe opp Activision Blizzard, selskapet bak skytespillet «Call of Duty», til en verdi av 69 milliarder dollar. Amerikanske myndigheter etterforsker eierne av selskapet for å ha gjort en mulig innsidehandel etter at det ble gjort store investeringer i Activision i forkant av Microsoft-budet.

Det mulige kjøpet er også under etterforskning av myndighetene i Storbritannia fordi de vil undersøke om oppkjøpet hemmer konkurransen i markedet. Dette er ikke det eneste oppkjøpet i spillverden som blir undersøkt.

Tidligere i august ble det kjent at Sony Playstation saksøkes for inntil 58 mrd. kroner etter påstått markedsmisbruk.

I et søksmål anlagt på vegne av millioner av forbrukere, et såkalt gruppesøksmål, anklages Sony Playstation for å ha brutt med konkurranselovgivningen i Storbritannia. Det skjer etter at selskapet skal ha fått flere millioner kunder til å betale for mye for dets spilltjenester, ifølge søksmålet, skrev Financial Times for noen uker siden.

Søksmålet ledes av forbrukerettighetsekspert Alex Neill og er anlagt for Storbritannias forbrukerrettsdomstol. Vinner saksøkerne kan hele 8,9 millioner Playstation-brukere kreve erstatning fra selskapet.

Det kan i verste fall føre til at selskapet må betale fem milliarder pund i erstatning – eller 57,9 milliarder norske kroner.

Bakgrunnen for søksmålet skal være at Sony Playstation angivelig har misbrukt sin markedsdominans til å pålegge urettferdige vilkår og betingelser for Playstation-spillutviklere og -utgivere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.