Analytiker Øyvind Mossige i Sparebank 1 Markets har mandag nedjustert kursmålet på XXL til to kroner, fra tidligere fem kroner. I en analyse skriver Mossige at han venter at sportskjeden vil ha store inntektstap fremover.

«Vi beholder salgsanbefalingen og reduserer kursmålet til to kroner på bakgrunn av signifikante estimatreduksjoner; nå venter vi store inntektstap og en negativ kontantstrøm gjennom 2023 og 2024», skriver han.

XXL-aksjen falt kraftig på Oslo Børs mandag, og endte dagen 11,2 prosent i minus. De siste fem årene har vært et mer eller mindre sammenhengende kursfall for sportskjeden.

– Fremstår som uklar

Mossige peker på at to år med pandemi har forsterket den pågående konjunkturnedgangen i sluttbrukermarkedet for sportsutstyr, og at trenden fortsetter nedover samtidig som verdikjeden i Europa flyter over av produkter.

Pandemi og stengte treningssentre førte til en sterk etterspørsel etter sportsutstyr, og sommeren og høsten 2020 kunne den børsnoterte sportskjeden melde om knallsterke salgstall. Dette sendte XXL-aksjen til et toppunkt på 28,6 kroner i oktober 2020, noe som tilsvarte en oppgang på nær 700 prosent fra bunnpunktet i mars 2020.

Siden den gang har det stort sett gått nedover for XXL. Så langt i år har aksjen falt over 65 prosent.

I analysen pekes det på flere konkrete utfordringer knyttet til XXL. Det pekes blant annet på at selskapet står overfor svake markeder, med behov for en operasjonell restrukturering og med lav finansiell fleksibilitet og at XXL ikke i tilstrekkelig grad har vært i stand til å adressere og forbedre sin posisjonering i verdikjeden eller mot sluttbrukeren.

«Profilen og strategien fremstår som uklar», skriver Mossige.

Det fremheves også at XXLs investeringer utenfor Norge ikke har vært lønnsomme, hvor Østerrike skiller seg ut med et akkumulert ebitda-tap på nærmere 350 millioner kroner.

«XXL-organisasjonen er sannsynligvis sliten etter år med skiftende ledelse, tapte markedsandeler, operasjonelle og økonomiske utfordringer, og perioder med negativ medieoppmerksomhet», skriver Mossige.

Pål Wibe gikk av som administrerende direktør i selskapet tidligere i år etter kun to år. Da Wibes avgang ble et faktum i mai, var den offisielle forklaringen at Wibe og styret var uenige om hvilke investeringer og prosjekter som hastet mest, men at det var enighet rundt strategien.

Videre ned

Sparebank 1 skriver at XXL står foran flere tøffe beslutninger angående nedbemanning, intern tilpasning på alt fra innkjøp, kategoristyring, egenmerkestrategi og salg og markedsføring, og en endelig exit fra Østerrike – samtidig som markedet er i stor nedgang.

«Slik det ser ut nå, sliter vi med å se hvordan XXL kan unngå betydelige tap i de kommende kvartalene og årene, med mindre utfordringene nevnt ovenfor blir raskt løst».

Mossige tror aksjen skal videre ned.

XXL leverte tall for andre kvartal i juli, etter et knusende resultatvarsel en drøy måned tidligere.

I andre kvartal endte omsetningen på 2,2 milliarder kroner, akkurat som meldt i resultatvarselet i juni. Det er en nedgang på 200 millioner kroner fra samme kvartal i fjor. Bruttoresultatet (ebitda) endte på 191 millioner kroner, også det tallet i intervallet som ble kommunisert i juni.

Driftsresultatet (ebit) endte i kvartalet på minus 19 millioner kroner, mot 202 millioner kroner i pluss i andre kvartal i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.