Et oljeprisfall på over ti prosent den siste måneden har fått enkelte av deltagerne i DNs porteføljekonkurranse til å lette eksponeringen mot energisektoren.

Kombinert med svake utsikter til en snarlig løsning på handelskonflikten mellom USA og Kina, er det også lett å glemme at oljeprisen likevel er opp over 15 prosent fra årsskiftet. Parallelt har det bidratt til at avkastningen på Oslo Børs vaker rundt ti prosent, der hovedindeksen er opp cirka 9,2 prosent hittil.

Oljeprisfallet har imidlertid stagget oljeselskapenes himmelferd inntil videre, best representert ved Aker BP. Etter en oppgang på over 30 prosent fra årsskiftet har aksjen falt kraftig tilbake. Korreksjonen ser man også i Equinor, som på en drøy måned er ned nær 15 prosent, og selv etter utbytte avgir negativ avkastning så langt i år.

DNO er unntaket

Oljeselskapet DNO fremstår i denne sammenheng som unntaket. Tross et fall på 25 prosent fra toppnivået i midten av april, er aksjen opp over 20 prosent så langt i år. Samtlige tre aksjer er blant anbefalingene til DNs porteføljedeltagere.

Sparebank 1 Markets er blant dem som beholder Aker BP i sin anbefalte portefølje. Samtidig tar meglerhuset inn nok en aksje inn fra energiuniverset. Inn kommer strømleverandøren Fjordkraft Holding, der det Bergen-baserte kraftselskapet BKK og Porsgrunn-baserte kraftselskapet Skagerak Energi er hovedeiere.

Strømleverandøren har vært børsnotert i drøyt et år og var opp over 30 prosent på Oslo Børs inntil i forrige uke. Et nedsalg av BKK, som halverte sin eierandel fra noe over 30 til 15 prosent, bidro imidlertid til å sende aksjen ned rundt ti prosent.

Ser kjøpsmulighet

Analytiker Petter Kongslie i Sparebank 1 Markets ser svekkelsen som en kjøpsmulighet.

«Aksjen har vært svak og falt over ti prosent fra toppen etter et nedsalg på 15 prosent av aksjene som burde vært forventet og skal ikke ha negativ påvirkning på inntjeningskapasiteten i selskapet», skriver Kongslie i en oppdatering tirsdag.

Aksjen har vært svak og falt over ti prosent fra toppen etter et nedsalg på 15 prosent av aksjene som burde vært forventet og skal ikke ha negativ påvirkning på inntjeningskapasiteten i selskapet
Petter Kongslie, analytiker Sparebank 1 Markets

Han peker på at aksjen tilbyr syv prosent direkte avkastning fra kontantstrømmen. Samtidig mener han at det finansielle markedet gradvis får øynene opp for Fjordkraft, som har levert over forventning siden børsnotering og handles til rabatt mot sammenlignbare selskaper, ifølge analytikeren.

«Faktisk så har selskapet 20–30 prosent forventet vekst i justert fortjeneste per aksje i 2019/2020 som reflekterer både organisk vekst og oppkjøpt vekst, hvorav sistnevnte er veldig innvannende for selskapet», skriver Kongslie.

Sparebank 1 Markets var blant tilretteleggerne i forbindelse med børsnoteringen av Fjordkraft.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.