EQT-topp Anders Misund (48) kan se tilbake på et svært innbringende år for sitt investeringsselskap AM Holding as.

Før skatt endte resultatet på 7,3 milliarder kroner, opp fra 71,9 millioner kroner i 2020. Den dramatiske økningen skyldes nesten i all hovedsak finansinntekter på tett oppunder åtte milliarder kroner, mot finansinntekter på 70,2 millioner kroner året før.

Mye kan muligens forklares av et heftig kursrally på Stockholm-børsen. Da året var omme hadde EQT-aksjen mer enn doblet seg, til over 400 svenske kroner stykket.

Finansavisen omtalte tallene først.

Over syv mrd. i egenkapital

Det går videre frem av regnskapet at AM Holding, der Misund er eneeier og styreleder, satte av samtlige, drøye syv milliarder til selskapets egenkapital, som ved utgangen av fjoråret var på 7,7 milliarder kroner, opp fra 444,6 millioner kroner ved utgangen av 2020.

Kontantbeholdningen ble også kraftig styrket, og var på slutten av fjoråret på 746,1 millioner kroner, opp fra 63,4 millioner kroner ved utgangen av 2020.

AM Holding hadde også markedsbaserte aksjer for 26,5 millioner kroner, og andre finansielle instrumenter for 164,5 millioner kroner.

Så langt i år har imidlertid EQT-aksjen stupt over 50 prosent, og omsettes i skrivende stund for 230 kroner på Stockholm-børsen. Fallet har kommet i forlengelsen av en sak som sprakk i fjor høst, da det svenske Finanstilsynet, Finansinspektionen, åpnet formelle undersøkelser av oppkjøpsfondet.

Etterforskning

I midten av september 2021 varslet EQT overraskende at det hadde endret bindingstiden for de sentrale sjefene og partnerne og hvor lenge de må sitte på sine aksjer. EQTs aksjonærliste domineres av selskapets egne folk og den lockup-avtalen ble inngått for å låse EQT-toppene til å eie aksjen etter børsnoteringen for to år siden.

Den overraskende meldingen åpnet opp for at om lag 60 av selskapets partnere og direktører fikk selge aksjer for hele 23,3 milliarder svenske kroner (ørlite grann mer målt i norske kroner).

Det førte følgelig til et stort nedsalg fra en rekke i ledelsen, noe som skapte sterke reaksjoner. Aksjen falt markant, og gjorde også at Finansinspektionen etter hvert åpnet formelle undersøkelser av selskapet og aksjesalget til toppene.

Den svenske avisen Dagens Industri har skrevet at EQT ga sine banker oppdrag om å sondere interessen for å kjøpe innsideres aksjer allerede 16. august. Oppkjøpsfondselskapet bestemte seg allerede da for å vente med å opplyse om det. Begrunnelsen var at en umiddelbar offentliggjøring ville ha påvirket negativt «muligheten for å komme i mål med lockup-endringen på en bra måte for selskapet», ifølge avisen.

EQT-toppene – med Christian Sinding og Misund i spissen – kunne i begynnelsen av august konstatere at EQT-aksjen hadde steget 120 prosent siden nyttår. Siden børsnoteringen for to år siden hadde aksjen på dette tidspunktet mer enn femdoblet seg i kurs.

Ifølge Finansinspektionen kan EQT ha brutt de viktige verdipapirhandelsregler i den europeiske såkalte markedsmisbruksforordningen, Mar. Konkret undersøker myndighetene om EQT hadde anledning til vente med å informere om det massive nedsalget og de endrede betingelsene for fondets nøkkelansatte i ukevis, slik de gjorde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.