Ole-André Torjussen møtte i mai sine tidligere kunder i retten for muntlige forhandlinger.

De tidligere kundene hadde fått arrest i Bitcoins Norge og Torjussens egne midler. Torjussen og hans advokat mente imidlertid at det har krevd i arrest i altfor store midler, mens de tidligere kundene ønsker hele sitt krav sikret. Torjussen og han advokat mente også at sikringen i Torjussens personlige midler må oppheves.

– De har fremmet om krav i arrest i midler som overstiger det vi mener de har krav på. Vi ønsker å få dette ned til cirka 5,2 millioner kroner, sa advokat Kim André Svenheim, som representerer Torjussen, til DN.

Nå har kjennelsen fra Stavanger tingrett kommet. Hans personlige konto blir ikke frosset, og saksøkerne må også betale saksomkostningene hans. Det var E24/Stavanger Aftenblad som omtalte saken først.

«Med det resultat retten er kommet til med hensyn til kravenes størrelse, har saksøkerne tilstrekkelig sikkerhet i arresten tatt i Bitcoin Norges midler. Det kan derfor vanskelig anses for å foreligge sikringsgrunn i forhold til Torjussen, selv om det skulle være grunnlag for å rette kravene også mot ham», står det i kjennelsen.

– Retten er enig i at det nødvendig med fortsatt sikring. Dette er vi godt fornøyde med. Hva gjelder summen som skal utbetales fra Bitcoins Norge, er partene uenige. Dette vil vi komme tilbake til ved hovedforhandlingen. Vi mener at det er grunn til å tro våre klienter vil vinne frem ved en endelig behandling i domstolen, skriver de tidligere kundens advokat, Mari Benkow i en tekstmelding.

I retten strides partene om verdsettelsen av kundens bitcoin, og til hvilken kurs man dermed skal legge til grunn. I sommerdagene i fjor svingte bitcoin-kursen kraftig. Hvilken kurs man legger til grunn kan følgelig få store følger for de tidligere kundens krav.

De tidligere kundene legger til grunn kursen fra 30. juni, mens Bitcoins Norge legger til grunn kursen fra 2. juli.

– Torjussen er naturligvis fornøyd med rettens kjennelse. Han er fornøyd med at arrestkjennelsen mot han personlig ble opphevet, og at arrestbeløpene mot Bitcoins Norge ble nedjustert i tråd med selskapets beregninger av kundens krav, sier advokat Kim André Svenheim.

Langvarig strid

Striden mellom Torjussen og hans tidligere i kunder har pågått over lang tid. Det hele startet i fjor sommer da de daværende kundene fikk en sjokkbeskjed.

I juli i fjor mottok kunder av Bitcoins Norge et varsel om at selskapet stanser all handel og selger kundenes kryptovaluta etter «avanserte dataangrep» mot underleverandøren Alphapoint.

Kryptovaluta til en verdi av flere millioner kroner var stjålet, meldte Bitcoins Norge.

Mens bitcoin i begynnelsen av juli 2019 kunne selges til rundt 11.000 dollar per stykk, lovet Bitcoins Norge kun å tilbakebetale verdien den 1. mai da kursen var under halvparten.

Det har fått tidligere kunder til å rase, og kreve pengene tilbake. Torjussen har senere lovet å betale ut ytterligere midler til kundene.

Flere har tidligere inngått forlik, men dette stopper ikke de gjenværende kundene i jakten på det de mener er deres midler. Ved årsskiftet bestemte de tidligere kundene seg for å saksøke Torjussen for ti millioner kroner.

«Jeg hadde gjort det samme igjen»

DN var til stede i de muntlige forhandlingene i Stavanger tingrett. Der forklarte Torjussen sin versjon av det som har skjedd.

– Rett etter første mai fikk jeg beskjed om at vår leverandør var hacket. Jeg fikk beskjed om det var etterforskning igangsatt av FBI, og at det var dekket av forsikringer, sa han.

Torjussen forklarte videre hvorfor han valgte å stenge ned plattformen og selge kundens kryptovaluta.

– Hovedårsaken var at man ikke hadde kontroll på kundens balanse. Hackere hadde kontroll i systemet som gjorde at regnskapet ikke var korrekt. Det var også feil i systemet som gjorde at jeg ikke kunne stole på systemet, sa han.

– Jeg hadde gjort det samme om igjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.