Et av verdens største hedgefond, Viking Global Investors, der norske Andreas Halvorsen er investeringsdirektør og grunnlegger, er nå med på en rekordstor investering i jordbruksteknologi og genmodifisering. Det kjente hedgefondet har slått seg sammen med kjemigiganten Bayer AG som utvikler farmasøytiske og bioteknologiske løsninger for jordbruksnæringen. Det melder nyhetsbyrået Bloomberg torsdag morgen.

Bayer og Viking deltok nylig i en kapitalinnhenting som tilførte et oppstartsselskapet i bioteknologisektoren 100 millioner dollar, tilsvarende rundt 790 millioner kroner med dagens dollarkurs. Dette skal være den største kapitalinnhentingen i sektoren noen gang, ifølge selskapet. Bioteknologiselskapet, som er et samarbeid mellom Bayer og Ginkgo Bioworks, har fortsatt ikke fått noe navn, men det spesialiserer seg på å modifisere gener hos mikrober.

Utvikler selvgjødslende korn

Selskapet jobber ifølge Bloomberg med å finne en metode for å unngå sløsing med nitrogenbasert kunstgjødsel. Hvis selskapet lykkes med dette, kan det potensielt ende opp med å gjøre et kraftig innhugg i et av det norske kunstgjødselkonsernet Yaras markeder. Kunstgjødsel er en av de mest kostbare innsatsfaktorene i jordbruksnæringen. Samtidig er det også økt bekymring for miljøkonsekvensene av utstrakt bruk av kunstgjødsel.

Det nye selskapets teknologi har blant annet som mål å imiterer gener som finnes i peanøtter som gjør at nøtten selv kan produserer nitrogen. Selskapet ønsker å tilføre denne egenskapen til andre jordbruksvarer som mais, hvete og ris. Resultatet vil være korn som i en viss grad er selvgjødslende. Dette forklarte en av Gingkos grunnleggere, Jason Kelly, i et intervju, ifølge Bloomberg.

Markedet for avansert jordbruksteknologi er i kraftig vekst og investeringsbanken Goldman Sachs har ifølge Bloomberg anslått at næringen kan være verdt 240 milliarder dollar innen år 2050.

Tror ikke på snarlig gjennombrudd

Forskere har jobbet med å få korn til selv å produsere nitrogen i over 20 år. Det sier forsker Morten Lillemo ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Det er ifølge Lillemo belgvekster, deriblant peanøtter, som i dag har denne egenskapen.

– Dette er et resultat av et symbiotisk forhold mellom planten og bakterier, sier Lillemo til DN.

Bakteriene fanger og utvinner nitrogen fra luften, og denne næringen utnytter så planten seg av.

Morten Lillemo, forsker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Morten Lillemo, forsker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

– For å lage korn som er nitrogenfikserende må man involvere biokjemiske og anatomiske prosesser. Dette er ingen enkel egenskap å foredle, sier Lillemo.

Han tror ikke på noe snarlig gjennombrudd i forskningen på dette området.

– Dette krever en mye mer avansert type genmodifisering enn det som er i bruk i dag. Jeg tror derfor at vi foreløpig er langt unna et gjennombrudd, sier Lillemo.

Han bekrefter imidlertid at dersom forskerne lykkes, vil denne teknologien kunne erstatte behovet for nitrogenbasert kunstgjødsel.

En omstridt næring

Viking Global Investors ble startet av nordmannen Andreas Halvorsen og forvalter i dag verdier for rundt 32 milliarder dollar, over 250 milliarder kroner. Dette gjør Viking til et av de største hedgefondene i verden.

Bayer AG er et multinasjonalt kjemisk, farmasøytisk og bioteknologisk konsern som leverer en lang rekke avanserte løsninger til jordbruksnæringen. I likhet med den amerikanske konkurrenten Monsanto er Bayer lenge blitt kritisert av miljøvernere og bondeorganisasjoner for sine inngrep i landbrukssektoren.

Selskapene er særlig blitt kritisert for hvordan de gjennom bioteknologisk utvikling har sikret seg kontroll over, og eierrettigheter til, store deler av innsatsfaktorene i jordbruket verden over. Dersom Bayer lykkes med å utvikle selvgjødslende planter, vil selskapets innflytelse i jordbruksektoren øke ytterligere.

Venter på godkjennelse av gigantoppkjøp

I 2016 inngikk Bayer en avtale om å kjøpe konkurrenten Monsanto for 66 milliarder dollar, drøyt 520 milliarder kroner. Oppkjøpet er omstridt, og selskapene venter fortsatt på nødvendige tillatelser fra myndighetene.

I august ble det kjent at også EU har startet en omfattende gjennomgåelse av oppkjøpet. EU er blant annet bekymret for at oppkjøpet vil føre til høyere priser, lavere kvalitet, mindre valgmuligheter og svakere innovasjon innenfor jordbruket. Resultatene fra gjennomgangen vil først bli kjent i januar neste år. (Vilkår)

Juncker med ny visjon for EU
Nå kan det bli europeisk presidentvalg. Les Kjetil Wiedswangs kommentar i lenken under
00:33
Publisert: