– Dette ble en veldig spesiell dag, skriver Anita Krohn Traaseth på Facebook fredag kveld.

Tidligere fredag kom meldingen om at hun går av som toppsjef i Innovasjon Norge. Hun skriver at det ikke var en enkel beslutning å si opp torsdag kveld, men at valget er gjennomtenkt.

– Ingen har bedt meg om å gå, jeg er ikke presset til å gå, jeg valgte et tidspunkt for å signalisere at andre bør ta over roret etter snart fem år. Det er ikke mer mystisk enn det, skriver Traaseth.

Hun har tidligere uttalt at en toppleder med store endringsoppgaver bør sitte i samme stilling i fem år.

Krohn Traaseth har opplyst styreleder Gunnar Bovim om at hun går av i løpet av 2019. Hun skal begynne som partner i et norsk vekstselskap, ifølge en pressemelding meldingen.

Twitter sent fredag kveld skriver hun i et svar til E24-redaktør Gard Michaelsen at selskapet aldri har fått en krone fra Innovasjon Norge «og det ligger ikke i porteføljen til Ferd, i tilfelle noen skulle spørre». debatten rundt ansettelsen av Ferd-arving Katharina G. Andresen i sommer.

– Hun meddelte meg dette i går. Vi har ikke hatt noen detaljerte diskusjoner, sier styreleder Gunnar Bovim til DN om Traaseths avgang.

Styreleder i Innovasjon Norge, Gunnar Bovim
Styreleder i Innovasjon Norge, Gunnar Bovim (Foto: Øyvind Nordahl Næss)

– Hun har jo tidligere sagt at man ikke burde sitte for lenge. For å ikke møte seg selv i døren, så var det vel på tide. Det er ikke noe dramatikk i dette slik jeg ser det, legger han til.

På Facebook fredag skriver Traaseth:

– Både styreleder og departement har siden i går kveld gjort sitt for å sikre seg at jeg virkelig vil dette, og om det har vært rom for å ombestemme meg.

Ledergruppen og de ansatte ble informert om avgangen fredag.

«Ingen sluttavtale»

– Jeg kan ikke si noe om sluttavtale, for det vet jeg ikke noe om. Vi har ikke diskutert når eller hvordan oppsigelsen blir, sier Bovim.

Traaseth besvarte ikke DNs henvendelser fredag.

På Facebook skriver hun imidlertid at det ikke finnes noen sluttavtale, at hun har seks måneders oppsigelsestid og blir så lenge styreleder ønsker det.

Dette bekrefter kommunikasjonsrådgiver Kjetil Svorkmo Bergmann i Innovasjon Norge.

– Anita Krohn Traaseth har sagt opp stillingen sin på helt normalt vis. Hun har seks måneders oppsigelsestid, og ingen sluttavtale, sier han til DN.

Slutter etter rapport

Det har i flere omganger stormet rundt Traaseth som leder i det statlige selskapet. Sist da Innovasjon Norge i sommer ansatte en av Norges rikeste, Ferd-arving Katharina G. Andresen, i en midlertidig stilling uten å lyse denne ut.

Ferd-arving Katharina Andresen
Ferd-arving Katharina Andresen (Foto: Gorm K. Gaare)

Meldingen om at Traaseth slutter, kommer bare en drøy uke etter at konsulentselskapet Deloitte konkluderte med at rekrutteringsprosessen av Andresen ikke brøt med Innovasjon Norges regelverk. I rapporten blir det likevel påpekt at det er rom for forbedringer blant annet når det gjelder rutinebeskrivelser.

Det vakte også stor harme fra en samlet oljebransje da Innovasjon Norge trakk seg vekk fra oljeaktørene under oljemessen i Stavanger i 2018. Etter mange års samarbeid med Forskningsrådet, valgte Innovasjon Norge å holde stand i den såkalte «Clean Energy Park».

– En ting er sikkert, det har vært jevnlig vind og stormkast rundt oss og meg siden 2014, så blåst i 2018, det har på ingen måte vært avgjørende for valget, det er en helhetsvurdering siden 2014 og hva som vil kreves fremover som har vært avgjørende, skriver hun.

Konflikt med styreleder

I mars fratrådte daværende styreleder Per Otto Dyb sin stilling, og gikk samtidig i strupen på Traaseth i et brev han skrev til Innovasjon Norges valgkomité.

Per Otto Dyb
Per Otto Dyb (Foto: Aleksander Nordahl)

«Styret har på nært hold opplevd hvordan daglig leder skaper konflikter, konfrontasjoner og splid. Forholdet til AD var planlagt diskutert 1. mars», skriver han i brevet.

AD vil si administrerende direktør, altså Anita Krohn Traaseth.

Etter det DN kjenner til har enkelte av fagforbundene i Innovasjon Norge hatt et anstrengt forhold til Traaseth og følt at hun har spilt fagforeninger og tillitsvalgte opp mot hverandre ved ulike anledninger.

I 2015 vakte det oppsikt da Traaseth på sin private blogg skrev at interne krefter drev en svertekampanje mot henne og andre nøkkelpersoner i organisasjonen. Både tillitsvalgte og fagforbund var kritisk til måten Traaseth som øverste leder blogget om interne konflikter i Innovasjon Norge.

Slik reagerer tillitsvalgte

Traaseth har imidlertid også mange støttespillere internt.

– Flott innsats i fem år. Lykke til videre, sier hovedtillitsvalgt Tom Falk Hald i fagforbundet Parat til DN.

LOs fremste tillitsvalgte i Innovasjon Norge, Norsk Tjenestemannslag-leder Liv Jorunn Kristiansen, beklager Traaseths avgang.

– NTL har hatt et godt og konstruktivt samarbeid med Anita K. Traaseth. Vi beklager at hun nå har besluttet å gå av som leder av Innovasjon Norge, sier hun til DN.

– Finansforbundet Innovasjon Norge tar dette til etterretning og ønsker Traaseth lykke til videre, sier Leela Låstad.

Gunhild Stenersen i SAN, som representerer litt over halvparten av de organiserte i Innovasjon Norge, er ordknapp.

– Vi ser fremover og er spent på hvem som vil bli ny leder, sier hun. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Julebord-ekspertenes beste tips: De ansatte kan stort sett gjør hva de vil, men særlig to ting er de dummeste sjefene kan gjøre
02:24
Publisert: