Rundt 12 milliarder kroner forvaltes fra Stavanger og London i Smedvig-familiens selskaper. Det kommer delvis frem gjennom regnskapet til Smedvig as, som nå er offentlig. Konsernet eier en stor eiendomsportefølje i Norge og store finansplasseringer utenlands, blant annet innen private equity.

Anna Margaret Smedvig (34) styrer Smedvig-familiens milliardformue. Hun overtok styringen etter sin far Peter T. Smedvig. Farens søster Hjørdis Kluge Smedvig og hennes datter Julie Smedvig Hagland eier rundt 25 prosent av verdien i familieselskapene. Det betyr at Anna Margaret Smedvig er en av Norges rikeste kvinner.

Rimelig greit

– Den verdijusterte egenkapitalen er på rundt seks milliarder kroner, sier Odd Torland om verdiene i det norske konsernet Smedvig as.

Den bokførte egenkapitalen i konsernet er nærmere 3,9 milliarder kroner. Torland styrer Smedvig-familiens investeringer.

Men i tillegg til milliardverdiene i konsernet Smedvig, kommer store plasseringer som familien eier gjennom utenlandske selskaper.

– Den samlede verdijusterte egenkapitalen er på rundt 12 milliarder kroner, sier Torland.

Han er ikke mer enn passe fornøyd med fjoråret.

– Jeg vil betegne det som et rimelig greit år. Den totale porteføljen er opp mellom seks og syv prosent, sier han.

Selskapet eier en portefølje av eiendommer i Norge som har en verdijustert egenkapital på rundt 2,5 milliarder kroner.

– Vi eier rundt 200.000 kvadratmeter næringseiendom i tillegg til eiendom med stort utviklingspotensial, sier Torland.

Vil være aktiv eier

Anna Margaret Smedvig var fredag ikke tilgjengelig for kommentarer.

– Jeg har alltid visst at jeg skulle gjøre dette. Jeg er enebarn. Min far har fortalt mye om det gjennom oppveksten. Vi snakket mye om dette rundt middagsbordet, fortalte hun Dagens Næringsliv da hun første gang ga intervjuer i hjembyen i vår, Stavanger. Intervjuet med DN ble gitt i forbindelse med at familien ga et nytt hotell til 100 millioner kroner til universitetet.

Hun var klar på at det ikke hadde passet henne å være en passiv eier.

– Nei egentlig ikke. Jeg tror at en må være virkelig aktiv eier. En må ha kontroll over investeringene selv, sa hun.

Anna Margaret Smedvig er gift og bor med sin mann i London. Hun er norsk statsborger. Smedvig har i flere år arbeidet ved familiens kontorer i Ryger House like ved Ritz Hotel i Mayfair i den britiske hovedstaden. Hun er økonomiutdannet ved Edinburgh University.

Smedvig flyttet til London sammen med moren Esther Smedvig og faren Peter T. Smedvig tidlig på 1990-tallet. Familien har likevel hatt en tung tilstedeværelse i Stavanger, blant annet gjennom store eiendomsinvesteringer.

Tenker over generasjoner

I et sjeldent intervju med Dagens Næringsliv i november 2015, i forbindelse med familiens 100-årsjubileum som stor næringslivsaktør i Stavanger, ga Peter T. Smedvig uttrykk for at det var vanskelig å holde på milliardverdier gjennom generasjoner.

– Det er vanskelig å tjene store penger. Det er enda mer utfordrende ikke å tape store penger, og det er ekstremt utfordrende å holde på store penger gjennom generasjoner, sa Peter T. Smedvig.

– Vi tenker langsiktig. Vi tenker over flere generasjoner. Jeg føler vi er godt posisjonert nå med den porteføljen vi har, sier Torland.

Store deler av porteføljen er svært likvid. Blant annet har familien rundt 1,5 milliarder kroner i kontanter.

– Det er mye gjeld i verden og en eskalerende handelskrig. Vi liker å være posisjonert når det skjer noe interessant, sier Torland.(Vilkår)

Skulle ikke du egentlig vært på jobb nå?
Hvilke private avtaler er det greit å gjøre i arbeidstiden?
02:28
Publisert: