Det er fra London Anna Margaret Smedvig styrer Smedvig-familiens milliardverdier. Resultatet i fjor viser at konsernet tjente nærmere fem milliarder kroner før skatt. Det er over fire milliarder kroner mer enn i 2020. Den største enkeltposten i regnskapet er gevinsten fra salg av datterselskapet Green Mountain med over 4,5 milliarder kroner.

– Hovedårsaken til resultatforbedringen sammenlignet med fjoråret er gevinst fra datterselskapet Smedvig Eiendom AS i forbindelse med salg av Green Mountain, heter det i årsberetningen.

– Beste noensinne

– I nominelle kroner resultatet det beste noensinne. Det er ikke bare salget av Green Mountain som har vært bra, men også utviklingen innenfor private equity-investeringer. Det var et bra marked i aksjemarkedet generelt. Eiendom var greit og mer på det jevne, sier konsernsjef Odd Torland i Smedvig til Dagens Næringsliv.

– Hvordan har det gått i år?

– Vi er preget av det markedet som er. Vi blir truffet av et dårlig marked. Vi har foreløpig mye likviditet, men vi holder på å gå inn i markedet, sier Torland.

Smedvig-konsernet har nærmere fire milliarder kroner i likviditet, ifølge Torland.

Torland og deler av ledelsen i Smedvig Eiendom og Green Mountain kan også glede seg over milliardsalget av Green Mountain. De investerte på like vilkår som Smedvig-familien. Torland har selv en gevinst fra salget i 90-millionersklassen.

Syv milliarder kroner opp

Men regnskapet gir ikke hele bildet av den enorme verdiutviklingen for familieselskapet. 2,2 milliarder dollar, eller nærmere 22 milliarder kroner er den verdijusterte egenkapitalen i konsernet. Det kommer frem av selskapets nettside. Ved sist årsskifte var den verdijusterte egenkapitalen rundt 15 milliarder kroner.

Det betyr at Smedvig-familiens investeringer har økt med rundt syv milliarder kroner i verdi siden begynnelsen av fjoråret. Den bokførte egenkapitalen i Smedvig-konsernet var ved slutten av fjoråret på vel 10 milliarder kroner.

Det var i fjor sommer Smedvig-familien solgte datalagringsselskapet Green Mountain til israelske Azrieli Group for 7,6 milliarder kroner. Selskapet Green Mountain ble etablert i 2009 på Rennesøy utenfor Stavanger. Da fikk Smedvig-konsernet leid det nedlagte ammunisjonslageret til Nato av kommunen. Ideen var å bygge datasentre basert på norsk fornybar kraft. Det er forretningsstrategien fortsatt.

En av Norges rikeste

Anna Margaret Smedvig overtok styringen av familieformuen etter sin far Peter T. Smedvig for fem år siden. Farens søster Hjørdis Kluge Smedvig og hennes datter Julie Smedvig Hagland eier vel 20 prosent av verdien i familieselskapene. Det betyr at Anna Margaret Smedvig er en av Norges rikeste kvinner.

Smedvig-familiens investeringer er spredt på private equity-fond, likvide plasseringer i aksjefond, hedgefond og kontanter, eiendom og direkte private equity-lignende investeringer. I Norge er selskapet mest kjent for riggselskapet Smedvig som ble solgt til John Fredriksen og senere ble Seadrill. I Stavanger-området har selskapet milliardverdier i eiendom. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.