Politiet jobber nå ut fra en teori om at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) ble kidnappet fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog i månedsskiftet oktober/november. I eneboligen ble det funnet et brev som gjorde at politiet mener de står over for en kidnapping. Det var Aftenposten som først omtalte saken offentlig.
I brevet skal gisseltagerne ha fremsatt et krav om løsepenger i form av kryptovaluta og det var fremsatt en alvorlig trussel mot den savnede kvinnen. Ifølge VG skal kravet ha vært på ni milllioner euro.
Falkevik Hagen skal deretter ha blitt holdt som forhandlingskort for å få ut et større pengebeløp.
I de siste par månedene har politiet sittet med en fastlåst og uavklart situasjon. Politiet har vurdert situasjonen som så alvorlig at liv og helse kunne stått på spill.
Konen til eiendomsinvestor
Ifølge politiet har det vært svært begrenset dialog med den antatte motparten. Den begrensede kontakten skal ha vært gjennom digitale plattformer. Til tross for den omfattende etterforskningen har ikke politiet fått livstegn fra Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, men det er heller ikke holdepunkter for at hun ikke lenger er i live.
Kvinnens ektefelle, eiendomsinvestoren Tom Hagen, har i likhet med resten av familien vært under stort press og har ventet i intens uvisshet de siste ukene, får DN opplyst.
Tom Hagen har en nettoformue på over 1,5 milliarder kroner, ifølge Kapital. Over de siste 11 årene har Hagen tjent over én milliard kroner i sitt investeringsselskap Holding 2 as.
Gjennom dette selskapet er hagen største eier i strømleverandøren Elkraft.
– Det er en tragedie og rett og slett helt vilt, sier administrerende direktør Marius Nerbye i Elkraft til Romerikes Blad.
Nerbye legger ikke skjul på at saken går inn på ham. Han sier han ikke har hørt om noe lignende i norsk forretningsverden tidligere, men han slipper ikke håpet om at saken kan la seg løse.
– Det håper jeg inderlig, sier han til Romerikes Blad.
2,4 milliarder i omsetning
Hagen har jobbet seg opp innen energi og har en stor formue plassert innen eiendom. Blant annet eier han hotell- og reiselivsvirksomhet tilknyttet ett av landets store alpinanlegg.
Selv har eieren av konsernet med 2,4 milliarder i omsetning holdt en lav profil i mediene. Det samme har kona.
Helt siden politiet først ble varslet, har de jobbet ut fra en hovedhypotese om at forsvinningen var en bortføring der gisseltagernes motiv var egen vinning. Truslene som ble fremsatt har gjort at politiet ikke har ønsket å vise at de har vært involvert.
Fryktet kontraspionasje
Politiet har fryktet at kidnapperne skulle drive kontraspionasje rundt den kidnappedes hjem og i nærmeste omgangskrets. Politiet har blant annet vært opptatt av ikke å vise tilstedeværelse i nærheten av ekteparets bolig.
Likevel har politiet gjort en omfattende åstedsundersøkelse på det antatte åstedet som ikke var preget av innbrudd.
Umiddelbart etter at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen forsvant ble det innledet en større politiaksjon under ledelse av Øst politidistrikt i Ski. Flere av politiets fremste spesialister ble trukket inn, deriblant politiets forhandlergruppe, kryptoeksperter i Kripos, spesialister på digitale spor og Økokrims eksperter på pengespor.
Politiet har ikke hatt noen siktede eller mistenkte og har vært forberedt på at den uavklarte situasjonen kunne ta tid. En teori har vært at utenlandske miljøer har stått bak og at kvinnen kunne vært ført ut av Norge. Norsk politi har benyttet sitt internasjonale nettverk gjennom Interpol og Europol for å få opplysninger som kunne være til hjelp i oppklaringen av saken.
Uvanlig i Norge
Denne typen kidnappinger har vært svært uvanlig i Norge, mens kidnapping av velstående personer i flere år har vært et fenomen i flere av våre naboland.
Politiet har ment at medieomtale av saken ville være svært skadelig for dialogen som blir forsøkt etablert, og at det har vært overhengende fare for at liv og helse kunne settes i spill.
De siste par månedene har politiet jobbet systematisk for at saken ikke skulle omtales og har hatt tett oppfølging av de fire redaksjonene som har jobbet med å avsløre kidnappingen. Politiets taushetsstrategi har vært vellykket, for ingen av redaksjonene har omtalt saken i den uavklarte fasen for ikke å sette liv og helse i ytterligere fare.
Etterforskingen har vært så lukket at selv i politiet har bare et begrenset antall personer visst om saken, og saken har vært håndtert etter «need to know»-prinsippet. Politiet har vurdert ulike strategier etterhvert som kidnappingssaken har forblitt uløst.
Vurderer dusør
Den hemmelige etterforskningen har bidratt til at politiet kan ha gått glipp av å få inn viktige tips som kunne bidra til å løse saken.
En mulig strategi neste fase, kan for eksempel være å gå ut med dusør.
Politiet har en egen spesialgruppe for forhandlinger som hentes inn i krise- og gisselsituasjoner. For forhandlerne bruker vanligvis ikke å anbefale aksjoner. Det er så langt ikke bekreftet hvilken rolle forhandlergruppa som er underlagt politiet i Oslo har hatt i den uavklarte situasjonen. Politiet har benektet at det er utbetalt løsepenger.
Kravet om at pengene skulle utbetales i kryptovaluta skal ha bidratt til å gjøre situasjonen enda mer komplisert. En slik transaksjon bidrar til å skjule spor og mulighet til å spore gjerningsmennene. DN er kjent med at politiet har benyttet spesialkompetanse på blokkjedeteknologi i et forsøk på å oppklare saken. Norsk politi har tidligere ikke opplevd tilsvarende løsepengekrav fremsatt i kryptovaluta.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.