Apple-aksjen har stupt nærmere 40 prosent de siste tre månedene og temperaturen i aksjemarkedet har kjølnet betraktelig etter en lang oppgangsperiode.

Flere av de norske aksjefondene har vært kritiske til kjente teknologiselskaper som Apple på grunn av prisingen.

Andelene i DNB Teknologi har økt over 200 prosent i løpet av fire år frem til oktober, men har falt vel syv prosent den siste måneden. Forvalterne har valgt en undervekt i Apple-aksjen. Lederen for nordiske og globale teknologi- og telekomaksjer i selskapets globale aksjeteam mener Apple er vel optimistisk med tanke på hvor ofte konsumentene bytter ut sine produkter.

– Apple har vært vår største undervekt i en attraktivt priset sektor. Hovedgrunnen har vært risikoen som har ligget i forventningene til bytteraten, sier porteføljeforvalter Anders Tandberg-Johansen i DNB.

Tandberg-Johansen mener levetiden på 2,5 år per enhet er aggressivt når den koster nesten 10.000 kroner i gjennomsnitt i butikk.

– Vi tror estimatene i Apple skal videre ned, men mener dette nå er reflektert i kursen. Problemet er et modent smarttelefonmarked mer enn et markedsandelsproblem. Vi har fortsatt mange ideer som er bedre enn Apple som handles på ti ganger inntjeningen justert for kontantposisjonen. En av dem er Google. Vi er negative til prisingen av Amazon og Netflix.

– Ser dere nå noen likhetstrekk med dot.com-boblen i 2000?

– Nei, det gjør vi ikke. Den gangen var markedet veldig dyrt, og det er det definitivt ikke nå, svarer porteføljeforvalteren i DNB.

Også fondet Skagen Vekst har holdt seg unna de såkalte FAANG-aksjene (Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Google).

– Vi synes fortsatt at verdsettelsen er for høy sammenlignet med andre deler av aksjemarkedet. Flere av disse har hatt ekstremt høye marginer og tendensen er at flere av disse økosystemene konkurrerer mot hverandre, sier porteføljeforvalter Søren Milo Christensen i Skagenfondene.

Han påpeker at Apples fall allerede har hatt ekstremt stor smitteeffekt på andre aksjer.

X-faktor i handelskrigen

Handelskrigen mellom USA og Kina ligger nå som et spøkelse over aksjemarkedet.

– Hvis den ikke blir løst, vil den få stor negativ betydning. Min personlige oppfatning er likevel at dette er et spill fra Trump i en økonomisk og geopolitisk maktkamp med Kina. Han kommer med mange uttalelser for å bedre sine kort i forhandlingene, for så å proklamere en seier, sier porteføljeforvalteren i Skagenfondene.

Også Tandberg-Johansen i DNB tror handelskrigen vil slå inn på de tunge teknologiaksjene, med noen få unntak.

– Handelskrigen er negativ også for vår sektor, men det finnes selskaper som styrker sin posisjon slik som Ericsson. Kina er svakt for Apple noe på grunn av handelskrigen selv om hovedårsaken er et modent smarttelefon marked også der.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kjøper ikke kinesere Iphone
Apple har tapt mye av markedsverdien sin på børsen i det siste.
01:44
Publisert: