Tirsdag kveld norsk tid var det duket for et av høydepunktene for investorer verden over: Tek-giganten Apples kvartalsrapport.

Rapporten for det som formelt sett kalles tredje kvartal, perioden april til juni, ville også peke frem mot de neste tre månedene, perioden Apple normalt presenterer sine nye mobiltelefoner – selskapets viktigste inntekts- og verdidriver.

Apple-aksjen fikk en smell i mars med en skuffende kvartalsrapport, og falt mer enn 15 prosent den følgende måneden. Siden har aksjen steget 21 prosent.

I offisiell handel på Nasdaq-børsen i USA svingte aksjen litt opp og ned tirsdag før kvartalsrapporten, men endte med en liten nedgang på 0,4 prosent før kvartalsrapporten. Men etter at kvartalsrapporten ble lagt frem, føk aksjen til værs, og den såkalte etterhandelen ble avsluttet med aksjen opp 4,5 prosent.

Overraskende høye inntekter

Inntektene fra Iphone-salget har falt av de siste par årene, etter hvert som forbrukerne har vært fornøyd nok med de telefonene de har, og analytikerne har antatt at salget har nådd et platå, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Apple varsler tirsdag imidlertid overraskende høye inntekter fremover:

  • I Iphone-lanseringskvartalet vi nå er inne i regner Apple med inntekter på 61 til 64 milliarder dollar. Aksjeanalytikerne hadde regnet med inntekter på 61 milliarder dollar, som var ned om lag tre prosent fra samme kvartal året før. Det var
  • I det nyss ferdige kvartalet, var inntektene på 53,8 milliarder dollar, mot ventede inntekter på om lag 53 milliarder dollar, cirka det samme som ett år tidligere.
  • Ifølge Wall Street Journal falt Iphone-inntektene med 12 prosent i forrige kvartal, men inntektsvekst på alle andre områder, inklusive Mac, mer enn kompenserte for dette.
  • Resultatet per aksje kom inn på 2,18 dollar, mens analytikerne regnet med et resultat på 2,10 dollar. Enkelte hadde de seneste par dagene snakket om at resultatet kunne bli høyere, på 2,18 dollar, ifølge CNBC.

Fallende Iphone-omsetning

Apple har de to foregående kvartalene rapportert en nedgang i omsetningen sammenlignet med årene før, i hovedsak på grunn av lavere Iphone-inntekter. Iphone-salget utgjør over halvparten av omsetningen til Apple.

Gina Sanches i Chantico Global sier til CNBC at det store spørsmålet nå er om selskapets vekst innen andre tjenester, app-butikken, Apple Pay og Apple TV, vil veie opp for fallet i Iphone-inntekter.

– Spørsmålet er om de kan begynne å veie opp for avtagende Iphone-omsetning og problemene de har i Kina, sier hun, og viser dermed også til at Apple har kommet under kritikk for i USA under den pågående handelskrigen USAs president Donald Trump har innledet mot landet. Apple overrasket mange da det i begynnelsen av året for en sjelden gang skuffet på markedets forventninger. Årsaken var svak etterspørsel i Kina, som følge av handelskrigen.

Ikke alle var like negative før rapporten.

– Særlig når mange investorer nedvurderer veksten i smarttelefon-markedet og Iphone-leveringene ser vi potensial i forhold til forventningene til fjerde kvartal, skrev storbanken JP Morgan i en oppdatering. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.