Det slapp som en bombe i finansmarkedene da Archegos Capital Management, familiekontoret som forvaltet formuen til den New York-baserte investoren Bill Hwang, i slutten av mars ble tvunget til å selge unna lånefinansierte aksjeposisjoner for over 200 milliarder kroner.

Flere banker gikk på massive tap som følge av skandalen, deriblant amerikanske Morgan Stanley, japanske Nomura, og sveitsiske Credit Suisse. Det gikk hardest utover sistnevnte, som ble påført tap på flere titall milliarder kroner. I kjølvannet av skandalen fulgte også store personalkonflikter, der flere direktører fikk sparken.

Nå kan også penger som var tiltenkt ansatte i Archegos forvitre, skriver Financial Times.

Ifølge den britiske næringslivsavisen hadde Archegos et bonusfond for ansatte, der store deler av årlige bonuser ble utsatt og skutt inn i fondet, med et løfte om at de ansatte skulle få tilbakebetalt pengene dersom de forlot firmaet. Verdien på den innskutte kapitalen ville ifølge avisen stige eller falle i takt med hovedfondets verdi, men aldri falle under det originale beløpet.

Den totale innskutte kapitalen fra bonusene til de ansatte skal ha beløpet seg til rundt 50 millioner dollar. Rett før fondet kollapset i mars, skal bonusene hatt en samlet verdi på 500 millioner dollar, tilsvarende 4,4 milliarder kroner.

«Pengene er borte»

Ifølge Financial Times er det imidlertid flere ansatte som hverken har fått utbetaling eller tilbakebetaling etter at fondet kollapset. Kilder opplyser til avisen at «pengene er borte».

Archegos har ikke kommentert saken.

Det vil sannsynligvis også vise seg vanskelig for de ansatte noen gang å få utbetalt pengene fra bonusfondet. Archegos vil ifølge Reuters trolig bli kjent insolvent etter pengekrav fra banker.

De ansatte vil dermed måtte stille seg i kø bak en rekke kapitalsterke banker, som alle ønsker å plukke opp smulene av fondet med mål om å minimere tapene fra i vår.

Tvangssalgene som ble gjennomført i mars var i en rekke aksjer, men det var i mediekonsernene Viacom og Discovery den største skaden ble gjort. Begge selskapene falt rundt 27 prosent på bare én dag.

Tigerunge

Den koreanskfødte investoren Bill Hwang gjorde seg først kjent i sitt virke som en «tiger cub» i hedgefondet Tiger Management, tidligere ledet av den legendariske investoren Julian Robertson. Tiger Cub er kallenavnet som ble gitt Robertsons nærmeste disipler, henholdsvis sjefsforvaltere.

Hwang var kjent som en kontroversiell investor lenge før Archegos-skandalen. I 2012 ble han dømt for ulovlig innsidehandel av det amerikanske Finanstilsynet (Sec) – ilagt en bot på 44 millioner dollar. Han hadde også forbud mot aksjehandel i Hongkong.

I intervjuer der Hwang har uttalt seg om egen investeringsfilosofi, har han sagt at målet er å «tilfredsstille gud».

En annen «tiger cub» er for øvrig den norske hedgefondforvalteren Ole Andreas Halvorsen, som også går under tilnavnet «Tigergutt». Den mediesky dollarmilliardæren leder hedgefondet Viking Global Investors, og har tilhold i Connecticut i USA. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.