Det Kjell Inge Røkke- og Aker-dominerte oljeselskapet Aker BP har gått som en rakett på børsen. Så langt i år har selskapets økt over 35 prosent i markedsverdi. Dermed har også aksjen mer enn doblet seg de seneste to årene.

Oppturen har blant annet vært drevet av løfter om økt produksjon og milliardutbytter i årene som kommer. Det har også gjort meglerhusene svært positive til aksjen.

Frem til i dag har så også halvparten av ekspertene i DN aksjekonkurranse hatt Aker BP i sin anbefalte investeringsportefølje. Mandag legger også Sparebank 1 Markets til aksjen. Dermed har tre av fire av aksjeeksperter Aker BP i sin portefølje.

Oljefond-smell

Analytiker Petter Kongslie og Sparebank 1 Markets mener Finansdepartementets beslutning fredag om at Statens pensjonsfond Utland (Oljefondet) ikke lenger skal investere i selskaper som driver med leting og produksjon av olje og gass har gitt en kjøpsmulighet.

Analytiker Petter Kongslie, Sparebank 1 Markets.
Analytiker Petter Kongslie, Sparebank 1 Markets. (Foto: Sparebank 1 Markets)

Oljeaksjer som Aker BP og Equinor falt henholdsvis tre og to prosent på nyheten fredag.

«Uten at vi vet hvordan tidslinjen på nedsalget ser ut, er det naturlig å anta at det vil skje gradvis og vi tror internasjonale fond primært vil selge Equinor for å ta unna aksjer i nedsalget til Oljefondet og aksjekursreaksjonen til Aker BP på fredag mener vi i så måte var en overreaksjon», skriver analytikeren i en oppdatering mandag.

Han har en kjøpsanbefaling på Aker BP med et kursmål på 320 kroner. Det er nær ni prosent over dagens kursnivåer på omkring 294,80 kroner.

Reduserer forbrukslånseksponering

Sparebank 1 Markets trenger sterke kandidater for å veie opp for en svak utvikling. Hittil i år er meglerhusets aksjeportefølje opp 1,8 prosent, sammenlignet med hele 9,2 prosent for hovedindeksen.

En av aksjene som har tynget er Komplett Bank, som er ned nær fem prosent på børsen hittil i år. Sparebank 1 Markets tar ut aksjen denne uken, men beholder en kjøpsanbefaling og et kursmål på 24 kroner. Det er en dobling fra dagens kursnivåer.

«Vi har allerede nisjebankeksponering gjennom Bank Norwegian (Nofi) og tror ikke tilliten til Komplet Bank-aksjen kommer før selskapet rapporterer bra tall. I mellomtiden, tror vi aksjonærer som ønsker denne eksponeringen heller velger å sitte i en mer likvid NOFI-aksje», konkluderer Kongslie.

Hverken Arctic Fund Management eller Alfred Berg gjør endringer i sin portefølje denne uken. DNB Markets og aksjestrateg Paul Harper tar imidlertid inn Telenor og hiver ut Storebrand samt Yara.

Telenor-aksjen har utviklet seg sterkt den siste måneden, og er opp nær tre prosent hittil i år. Storebrand og Yara kan skilte med en oppgang på rundt 8 og 2 prosent, respektivt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs børskommentator knuste Trøim og Sissener i vinveddemål – og fikk en kashmir-genser i forsinkelsesrente fra Sissener
Slik bedømmer DNs vinekspert Merete Bø premiene.
05:30
Publisert: