Meglerhuset Arctic Securities overrasket Finans-Norge i sommer da nestoren i huset, Mads Syversen, meldte at han overlot stafettpinnen til noen andre – 15 år etter at han selv tok initiativet til oppstarten.

Da nyheten ble sluppet i juni, het det seg at Peter Løvaas, som hadde vært sentral i den svenske investeringsbanken SEBs norske divisjon i flere år, skulle ta over i løpet av første kvartal 2023. Først skulle Løvaas starte opp i Arctic i oktober i fjor. Så skulle han jobbe og dele sjefsansvaret med Syversen i tre måneder, før Syversen gikk ut av rollen som administrerende direktør og over i rollen som arbeidende styreleder nå i 2023.

Men i det sjefsbyttet skulle gjennomføres, må imidlertid planen reverseres:

– Vi skilles som venner, sier Løvaas til DN.

Tirsdag ettermiddag ble det internt i Arctic Securities sendt ut en beskjed om at Løvaas gir seg.

– Jeg skal fortsatt jobbe for Arctic Securities i tre måneder til, og det er ikke noe dramatikk i dette, sier Løvaas.

– Vi skilles som venner, sier Peter Løvaas til DN.
– Vi skilles som venner, sier Peter Løvaas til DN. (Foto: Arctic)

På spørsmål om hvorfor han gir seg, er det en ordknapp Løvaas som sier:

– Jeg har fått flere tilbud, og har kommet frem til at jeg nå skal gjøre noe annet.

Hatt Tilsynet på nakken

DN omtalte i begynnelsen av juni i fjor Arctics årsregnskap for 2021, kun dager før sjefens avgang ble meldt. Regnskapet viste økt omsetning og et resultat før skatt på 412 millioner kroner, opp fra 333 millioner kroner i 2020. Men, det viste også at Arctic hadde skrevet ned investeringen i det kriserammede vindmølleselskapet Emergy med 107 millioner kroner.

– Nei, det har vel dere dekket til det kjedsommelige. Utover det har jeg ingen kommentar utover at vi er godt fornøyd med Arctic, selv om vi selvfølgelig gjerne ikke skulle hatt den nedskrivningen, uttalte Mads Syversen til DN i artikkelen om 2021-regnskapet.

Vindmølleselskapet med prosjekter i Ukraina har skapt mye hodebry for Arctic-ledelsen de siste årene – også før krigen brøt ut. På et tidspunkt satt investeringsbanken selv med aksjer og obligasjoner i Emergy for 130 millioner kroner, og i Syversen opplyste at den gjenværende eksponeringen var på 40 millioner etter nedskrivningen på 107 millioner.

Vindmølleselskapet er også en av årsakene til at Finanstilsynet har viet tid til Arctic Securities. Bare drøye to uker etter at Syversen gikk av i juni, kom Finanstilsynets konklusjon om meglerhusets engasjement i Emergy: Tilsynet mente meglerhuset over lang tid hadde brutt reglene og ga Arctic Securities frist på én måned på å gjøre opp kundekredittene.

Og da dette ble kjent i fjor sommer, hadde det bare gått ett år siden Arctic Securities fikk hard medfart av Finanstilsynet, da meglerhusets kontroll og rutiner ble kritisert etter analysesjefens egenhandler. Meglerhuset var uenig i deler av kritikken fra Finanstilsynet, men tok rapporten til etterretning. Det samme gjorde analysesjefen, som sluttet.

Men på samme tid opplyste Finanstilsynet at det jobbet med ytterligere ett tematilsyn hos Arctic Securities. Dette var begrenset til informasjonshåndtering og ordredokumentasjon, samt egenhandel gjennomført av ansatte i meglerhuset og avdelingen for bedriftsrådgivning. I november kom Tilsynet frem til at interessekonfliktene i Arctic Securities ikke var blitt håndtert riktig.

Og i høst fikk også eiendomssyndikater som Arctic har satt opp hard kritikk fra investor Svein Harald Øygard.

Syversen svarte ikke på DNs henvendelse onsdag. I en mail fra Arctic-administrasjonen videreformidles en kommentar fra styret og ledelsen:

– I lys av den generelt usikre situasjonen i finansmarkedene, og behovet for å sikre mest mulig stabilitet og kontinuitet i denne perioden, er styret i Arctic og Løvaas enige om at selskapet nå er best tjent med at Syversen fortsetter.

Videre heter det:

– Løvaas er tilbudt andre ledende roller i Arctic, som han har takket nei til, og partene er enige om å avslutte samarbeidet med grunnleggende respekt og forståelse for hverandres vurderinger.

DN får ikke svar på om Syversen nå har bestemt seg for å være administrerende direktør i Arctic Securities permanent eller om det er en midlertidig løsning. I meldingen fra Arctic opplyses det kun at Syversen «fortsetter som administrerende direktør».

Fungerende styreleder Inge K. Hansen skriver i en SMS til DN onsdag ettermiddag:

– Her viser jeg til den interne meldingen som Arctic sendte ut til alle sine ansatte i går. Jeg har ikke ytterligere kommentarer utover at styret er svært glad for at Mads Syversen har sagt seg villig til å fortsette som administrerende direktør.

– Vi lurer veldig på om dette er en permanent løsning og hva har eventuelt endret seg siden Løvaas ble hentet inn i fjor sommer? Har Syversen ombestemt seg?

– Styret vil ikke igangsette noen prosess for å finne ny administrerende direktør, svarer Hansen, og legger til:

– Arctic har ingen utestående saker med Finanstilsynet.

Plukket fra SEB igjen

Da Syversen startet opp Arctic Securities, tok han med seg stjernelaget fra SEB – samt de mest innbringende kundene.

Tidlig fikk han også med seg investor Trond Mohn som eier i Arctic-systemet, som gjennom årene har bygget ut tilbud både innen kapitalforvaltning og eiendomsprosjektering.

Da Syversen i sommer meldte at han ville gå av, uttalte Mohn:

– Jeg har også stor tillit til at Peter Løvaas er rett mann til å kunne fylle Mads sine sko som administrerende direktør. De to vil sammen være et sterkt team som ytterligere vil styrke Arctics posisjon i en verden og et finansmarked i sterk endring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.