Nicolai Tangen har tatt med Norges Bank Investment Management, Nbim, til Arendalsuka for første gang. Dagen etter at han delte scene med sine to forgjengere i Arendal, tok oljefondssjefen turen til DN-teltet.

Der snakket han om sitt første år i sjefsstolen med DN-journalist Jorun Sofie Fallmo Aartun.

– Alle er nok veldig spente på hvordan overgangen fra Ako Capital til norsk byråkrati?

– Når du driver din egen bedrift kan du bestemme noe klokken tolv, og to minutter over tolv har endringen skjedd, men i Oljefondet er det mer byråkratisk. Der skal ting modnes, og ingen skal helst vite noe for første gang. Ingen skal bli overrasket, svarte Tangen.

Ako Capital er investeringsfondet Tangen har bygget opp, som han måtte kutte båndene til etter mye debatt, da han tiltrådte stillingen.

– Jeg tenker det er en fin ting å lære, som jeg kunne ha lært før, sa oljefondssjefen humoristisk.

Byråkraten

Kvelden i forveien snakket Tangen og hans forgjengere om fondets fremtid, og tidligere fondssjef Knut Kjær tok til orde for at respekten for penger er blitt mindre.

Kjær skulle ha gitt i hjemmelekse til politikerne å sette opp statsbudsjetter uten penger fra Oljefondet, for å bli tvunget til å prioritere. Fondet står for 25 prosent av finansieringen.

Tangen viser til at dette var Kjærs uttalelser, og noe han ikke har noen formening om.

Aartun trakk frem at Jonas Gahr Støre (Ap), som etter dagens målinger ser ut til å bli landets neste statsminister, at han ønsker økt politisk bruk av fondet.

Det står i Arbeiderpartiets partiprogram at de vil «sørge for en mer helhetlig politisk styring av den ansvarlige forvaltningen», og Støre skrev i en epost til Klassekampen at fondet skal være ledende på klima- og naturisiko.

– Vi håper jo at det ikke blir det, og at det forblir en ikke-politisk organisasjon, svarte Tangen, og trakk frem at han mener bred politisk enighet om et ikke-politisk fond har vært suksessoppskriften.

Litt senere påpekte Aartun at Tangen selv er favoritt til to statsrådsposter på DN-spillet «min drømmeregjering», både den som kulturminister og statsminister. Tangen sier han nødig vil velge, men at både næringslivet og kultur har noe å lære av hverandre.

Da Aartun spurte om han kanskje ble dratt litt mot kultur, svarte han kontant:

– Nei. Jeg heller ikke mot politikk i det hele tatt.

Egen investeringssimulator

Flere nyskapninger kom med ny oljefondssjef Tangen, som tok over for Yngve Slyngstad.

Han har tatt ned kontordøren til nestsjefen for å kommunisere bedre, har hentet inn en idrettspsykolog – og Nbim er i ferd med å utvikle en investeringssimulator.

– Det du forsøker å gjøre når du investerer, er å slå markedet. Får du rett 50 prosent av tiden er du like flink som markedet, treffer du 52 prosent er du veldig flink, og på 53 prosent er du et geni, sier Tangen.

– Simulatoren handler om å sette feilene man gjør inn i et system så man kan lære av dem, fortsetter han og forklarer at om man vanligvis kjøper for sent eller tidlig, eller er stresset, så vil simulatoren advare deg om dette før du tar en investeringsbeslutning.

En enkel utgave av simulatoren er allerede i bruk.

– Det er helt rått, kommenterte oljefondssjefen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.