Et uventet stort tap for president Mauricio Macri i et primærvalg i helgen sendte aksjene i fritt fall. Landet ble rammet av et av de verste børskrakkene i verden, og den viktigste indeksen tapte seg 48 prosent mandag.

I aksjemarkedet snudde trenden dagen etter, mens fallet i den argentinske valutaen fortsatte.

Torsdag steg imidlertid pesoen med 4 prosent mot dollar. Det skjedde etter at Macri og hans politiske rival, venstreorienterte Alberto Fernández, manet til ro dagen før.

Etter oppsvinget koster 1 dollar nå 59,72 peso. Til sammenligning kostet dollaren 46,55 peso før helgens primærvalg.

Økonomisk krise

Søndag fikk Macri bare 32 prosent av stemmene i et nasjonalt primærvalg som ble avholdt i oppkjøringen til presidentvalget i oktober. Fernandez fikk på sin side 47 prosent og er dermed soleklar favoritt.

Macri har støtte fra finansbransjen og USA, men det er utbredt misnøye i landet på grunn av en dyp økonomisk krise og upopulære krisetiltak innført av Macris regjering. Inflasjonen lå på 22 prosent i første halvår i år, noe som har gjort stor skade på folks kjøpekraft. Fattigdommen rammer nå 32 prosent av befolkningen.

Lokker med skattekutt

Gjennom omfattende sparetiltak sikret Macri i fjor en redningspakke på 56 milliarder dollar fra Det internasjonale pengefondet IMF.

Onsdag opplyste Macri at han hadde møtt Fernandez, og at de to er enige om å samarbeide for å trygge økonomien. Presidenten kunngjorde samtidig lønnsøkninger og skattekutt i et forsøk på å vinne tilbake velgere.

Fernandez forsikret samtidig markedene og velgerne om at de ikke trenger å frykte at Argentina vil misligholde lån dersom han blir president.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.