Et dypt børsfall på tampen av 2018 har etterlatt dype sår i Songa Tradings regnskap. Det er i dette selskapet investor Arne Blystad gjennomfører det meste av aksjehandelen sin.

Regnskapet for 2018 viser at den erfarne finansmannen hadde alt annet enn hell med sin aksjeplukking i fjor. Året endte med et underskudd før skatt på rundt 252 millioner kroner.

Dette er det første underskuddet siden 2014, og det svakeste resultatet siden finanskrise-året 2008.

Det er verdireduksjon på aksjer og andre finansielle instrumenter som tynger resultatet mest. I 2018 ble regnskapet belastet med drøyt 208 millioner kroner i denne typen verdireduksjon. Dette er et papirtap som kan bli reversert senere. Oslo Børs hentet seg i januar og februar raskt inn fra dypdykket på tampen av 2018.

Ifølge DNs aksjonærregister eide Songa Trading ved inngangen til 2019 blant annet store aksjeposter i tørrbulkrederiet Songa Bulk, eiendomsmeglingstjenesten Propr og oljeserviceselskapet Dwellop.

Morgan Kane og fingeravtrykk

Blant børsnoterte selskaper var Songa Trading ved inngangen til året storeier i blant annet Apptix, Hunter Group, Monobank, Next Biometrics Group og WR Entertainment.

Særlig de to sistnevnte har hatt en begredelig kursutvikling de siste årene. Siden 1. januar 2018 og frem til i dag har aksjen til fingeravtrykksleserselskapet Next Biometrics falt 92 prosent på børsen, mens Morgan Kane-selskapet WR Entertainment har falt 96 prosent i den samme perioden. Sistnevnte slo seg selv konkurs i juni.

Apptix, som i mai endret navn til Carasent, har på sin side steget over 290 prosent på Oslo Børs hittil i 2019.

Ved utgangen av 2018 satt Songa Trading på markedsbaserte verdipapirer til en markedsverdi på nær 212 millioner kroner. Til sammenligning har disse investeringene en samlet kostpris på rundt 260 millioner kroner.

Solgte med gevinst

I tillegg til verdireduksjon på aksjeinvesteringene har Songa Trading i 2018 også realisert tap på drøyt 21,1 millioner kroner gjennom slag av aksjer. Selskapet skrev også ned verdien av aksjer med nær 61 millioner kroner.

I 2018 realiserte Songa Trading drøyt 31 millioner kroner i gevinster gjennom salg av verdipapirer, og mottok 21 millioner kroner i utbytter.

Selskapet gikk ut av 2018 med en bokført egenkapital på 396 millioner kroner, en nedgang fra 612 millioner året før. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.