Aksjeinvestor og mangemilliardær Arne Fredly er kanskje mest kjent for sin betydelige samling av dyre luksusbiler og for sin adresse i det dekadente og skattebehagelige Monaco, men han bruker også tid på å følge utviklingen i et knippe små banker i Norge.

Gjennom sitt norske investeringsselskap AF Capital Management er han aksjonær i Pareto Bank, Helgeland Sparebank, Jæren Sparebank og Saga Tankers. Verdien på aksjene var 284 millioner kroner, ifølge 2019-regnskapet.

Det er særlig investeringen i Pareto Bank som bidro til at hans norske selskap ifjor fikk et resultat før skatt på cirka 32 millioner kroner.

Utbyttebank

Året i forveien gikk AF Capital Management med et underskudd på nær 29 millioner kroner, etter et spesielt svakt år for Pareto Bank. Banken har vært som et fluepapir på noen av Norges mest kjente investorer, og 2019 var et år der banken leverte. Verdien på Fredlys portefølje i Pareto steg med bortimot 26 millioner kroner i løpet av året.

Fredly er blant de største aksjonærene i Pareto Bank, og har også gjort seg gjeldende som en investor som stiller krav til banken. Sammen med investor Øystein Stray Spetalen har han vært høylytt forkjemper for at banken skal bli en såkalt utbyttebank.

«Pareto Bank bør bli et utbytteselskap. Jeg ønsker 50 prosent utbytte av overskuddet i 2019. Fra 2020 og fremover vil jeg at banken betaler ut 80 prosent av overskuddet i utbytte», uttalte han til Finansavisen i vinter og like etter fulgte banken hans råd.

50 prosent av 2019-overskuddet tilfaller aksjonærene, kunne bankens administrerende direktør, Tiril Haug Villum, fortelle markedet.

Så slo imidlertid koronapandemien inn og i april ble planene om å utbetale halve overskuddet utsatt etter «en sterk anmodning» fra Finanstilsynet.

I mars falt kursen på Pareto Bank dramatisk i løpet av noen uker, men har hentet seg inn igjen. Kursen var ved inngangen til helgen den samme som ved nyttår.

Bare Norge

Også verdien på de mindre postene i Fredlys ganske moderate portefølje i bank og tank steg i 2019, men utgjør relativt små beløp i den store sammenheng for Arne Fredly.

Regnskapet til AF Capital Management dreier seg utelukkende om det som er hans norskregistrerte aksjeinvesteringer, eller det han har kjøpt på Oslo Børs gjennom sitt norske selskap. Hans øvrige investeringer, altså investeringer gjennom selskaper registrert utenfor Norge og plassert i andre markeder, fremkommer ikke i regnskapet til AF Capital Management.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.