Den Monaco-baserte investoren Arne Fredly (52) er ikke lenger på topplisten over de 30 største aksjonærene i flyselskapet Norwegian. 

Det betyr at han har solgt minst halvparten av sine aksjer i selskapet.

– Jeg eier fortsatt noen aksjer i Norwegian, og låner ut noen aksjer, sier Arne Fredly i en kort kommentar til DN.

Han vil ikke ut med hvor mange aksjer han har solgt i det siste nedsalget.

Salget skjer kort tid etter at investoren kjøpte seg opp i flyselskapet. 

I begynnelsen av mai kom Fredly inn på listen over de 30 største aksjonærene. Da eide han 200.000 aksjer gjennom investeringsselskapet Apollo Asset Limited. Like etter kjøpte han mer. Ved utgangen av mai eide han 300.000 aksjer. Nå har investoren altså redusert beholdningen til under halvparten av aksjene.

Solgte etter børsfallet

Norwegian falt kraftig på børs både torsdag 6. og 13. juli. Den første torsdagen stupte aksjen etter at det ble kjent at finansdirektør Frode Foss gikk av på dagen. Torsdagen etter falt aksjen på ny da selskapet presenterte kvartalstall fra andre kvartal med høyere tap enn ventet

Før Foss gikk av, lå aksjekursen for flyselskapet rundt 245 kroner per aksje. Bare morgenen 6. juli falt aksjen omtrent åtte prosent etter Foss' avgang, til omtrent 225 kroner. Kursen så ut til å stabilisere seg noe før kvartalstallene ble sluppet en uke senere, rundt 210 kroner per aksje. Så ble kvartalstallene sluppet, og Norwegian-aksjer ble handlet for rundt 175 kroner stykket.

Siden starten av juli, til bunnen på 175 kroner per aksje, gikk markedsverdien av Fredlys eierandel i Norwegian ned fra omtrent 73,5 millioner kroner til omtrent 52,5 millioner kroner. Det ble altså skrellet av over 20 millioner kroner i aksjeverdier på fallene. Forrige uke steg kursen noe, til mellom 180-190 kroner per aksje, og da solgte Fredly stort.

Han vil ikke kommentere hvorfor han har solgt aksjer.

Fredly er heller ikke den eneste av hovedaksjonærene som har solgt seg ned i flyselskapet. Skagenfondenes Skagen Vekst solgte blant annet nesten 1,2 millioner aksjer samme uke som Fredly. Salget gjorde Skagen Vekst fra 4. største til 15. største aksjonær, og fondet eier nå omtrent 430.000 Norwegian-aksjer.

Bil blir butikk

Arne Fredly er kjent for sine investeringer i luksus- og sportsbiler. DN skrev i slutten av mai om investorens nye kjøp av en Bugatti Chiron til 30 millioner kroner.  Etter bilkjøpet sa Fredly til DN at han sammenlignet bilmarkedet med kunstmarkedet.

– Markedet for super-/hyperbiler har tatt helt av. Det kan på mange måter sammenlignes med kunst som finnes i begrenset opplag, men disse kan kjøres. Jeg har holdt på med dette i 20 år, og så langt har det gått bra. Jeg har både realiserte og urealiserte gevinster, så jeg er ikke bekymret for porteføljen min, sa Fredly.

I 2004 var han den første til å eie en Mercedes-Benz SLR McLaren i Norge. I 2007 kjøpte han en Ferrari F2005 av den tyske formel-1 føreren Michael Schumacher til 14 millioner kroner. Han har også kjøpt en rekke andre sportsbiler i millionklassen.

Under investordagen arrangert av Hegnar.no, der Arne Fredly var en av talerne, sa han at han hadde råd til privatfly, men at han heller fløy økonomiklasse. 

Fredly avviste sterkt at han sløste penger på bilinteressen sin.

«Det hadde aldri falt meg inn å betale ti millioner kroner for en bil, om jeg ikke kunne tjene penger på den», sa Fredly.(Vilkår)

Halodi Robotics
Robotics har laget prototyper på menneskeroboter. Målet er at robotoen Eve skal fungere som hjemmerobot og gjøre de aller fleste oppgavene mennesker kan, typ husarbeid.
02:10
Publisert: