Den profilerte investoren Arne Fredly (58) bygget seg opp en milliardformue etter at han sluttet som aksjemegler for rundt 20 år siden. I en årrekke var han Norges best betalte megler.

Til daglig er han bosatt i Monaco, derfra styrer han investeringene sine gjennom selskapet Apollo Asset Limited.

Ifølge aksjonærtjenesten Holdings er Fredly største aksjonær i tankrederiet Hunter Group. Ellers består porteføljen hans blant annet av skipsinvesteringsselskapet Standard ETC, strømsalgsselskapet GNP Energy og sparebankene Jæren Sparebank og Sparebank 1 Helgeland.

Disse fem posisjonene har gitt moldenseren en samlet papirgevinst på rundt 100 millioner kroner hittil i år, ifølge DNs beregninger.

Mens GNP Energy har falt rundt 20 prosent hittil i år, har Hunter Group og Standard ETC steget henholdsvis 17 prosent og drøye 35 prosent. Jæren Sparebank har steget åtte prosent hittil i år, mens Sparebank 1 Helgeland har falt rundt fem prosent.

Nå tror en ferieklar Fredly på resesjon, og mener småsparerne som taper penger kan takke seg selv.

– Noe jeg alltid gjør

– Jeg vil først og fremst si at det er sjokkerende hvor naive og dumme folk har vært til å tro at denne oppgangen skulle vare, særlig når det gjelder teknologiaksjer. Jeg er overrasket over at folk er overrasket, sier Fredly.

Som en aktiv investor har også Fredly fått kjenne på turbulensen som har rystet markedene den siste tiden. Høy inflasjon, kraftige rentehevinger og frykt for resesjon har sendt aksjemarkedene ned. I USA er markedene inne i såkalt «bjørneterritoriet» etter at den brede S&P 500-indeksen har falt mer enn 20 prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs har falt mer enn ti prosent fra «all-time high» i mai, og rundt fem prosent siden årsskiftet.

Det er særlig vekst- og teknologiaksjer som har falt mye i år, mange av de samme aksjene som steg skyhøyt i fjor. Teknologiindeksen Nasdaq, der noen av verdens aller største teknologiselskaper er notert, har falt mer enn 30 prosent i år.

Fredly har lite til overs for de som ikke har forstått at det ville komme en nedtur i markedet, etter at både 2020 og 2021 ga eventyrlige gevinster.

– Dette skyldes at en del hobbyinvestorer aldri regner på hva en aksje er verdt. De kjøper en historie, fremfor å regne på hvor mye aksjen kan falle eller stige, sier Fredly og legger til:

– Dette er noe jeg alltid gjør, og det er alfa og omega for enhver investor. På den andre siden mener jeg fortsatt at en del verdiaksjer fortsatt er billige.

Sikker på resesjon

Fredlys største eierposisjoner er i Hunter Group og Standard ETC der investor Øystein Stray Spetalen er største eier. Fredly og Spetalen blir ofte omtalt som noen av Børsens bjellesauer fordi deres investeringer ofte blir kopiert av andre større og mindre investorer.

Fredag ble det kjent at Hunter Group har inngått en avtale for å selge hele tankflåten for 3,8 milliarder kroner.

– Vi selger fordi prisen var god og at man kan kjøpe billigere tankaksjer enn det prisen indikerer. Jeg er dessuten ganske sikker på at det kommer en resesjon, sier Fredly og legger til:

– Dette har vært en reise hvor hele poenget var å få ut verdier slik at det endte bra. De første som kjøpte aksjer i selskapet har inklusive utbytte fått en avkastning på 150 prosent

– Hva er planen for Hunter Tankers videre?

– Nå skal vi vurdere om vi skal dele ut pengene til aksjonærene eller om vi finner på noe annet, vi har en del gode ideer, som vanlig. Vi kommer uansett til å gjøre det som er best for aksjonærene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.