Det norske oppkjøpsfondet Verdane selger vindteknologiselskapet JSB Group til det børsnoterte sveitsiske selskapet Gurit etter å ha eid det i kun to år.

– Det har gått raskt. Vi tjener rundt 500 millioner kroner, sier den norske partneren Arne Handeland i Verdane som var ansvarlig for kjøpet.

– Vi gjør fire ganger pengene på to år og har doblet omsetningen i samme periode, legger han til.

JSB er et dansk vindteknologiselskap som designer og produserer kjernematerialer til bruk i vindmøllevinger. Kjernematerialet lages av skum eller balsatre, og leveres direkte til de globale vindmølleprodusentene som Vestas, Siemens og GE (tidligere General Electric).

Vinger på 107 meter

– Markedet etterspør stadig lenger vindmøllevinger, og utviklingen går raskt. Da vi kjøpte i 2016 var en lang vinge rundt 60–70 meter, mens man i 2020 planlegger å bygge vinger på opptil 107 meter, sier Handeland.

– Den store ekspansjonen i lengde gjør at vindindustrien blir konkurransedyktig på vind til havs. Men det gjør den aerodynamiske strukturen enda mer kompleks, og det er i designkompetansen av komplekse vinger at JSB har sin styrke. Skum og balsatre er stive, sterke og lette materialer, og passer derfor perfekt til produksjon av slike vinger, Gurit produserer både materiale i skum og balsatre og kombinasjonen av de to er derfor industrielt riktig, legger han til.

Andresen og Sundt blant investorene

Sveitsiske Gurit legger nå rundt 660 millioner kroner på bordet for selskapet. Handeland forklarer den raske suksessen med særlig to ting:

  • Oppkjøp av en spansk konkurrent og nye fabrikker i Tyrkia, Kina og Spania. Dette har gjort selskapet ledende i vindmarkedet til havs i Midtøsten, Kina og Sør-Europa og størst globalt innenfor sitt segment.
  • Ledelsen har hatt eierskap i bedriften og fått store ressurser av Verdane til å vokse og skalere fort.

Verdane investerer i både enkeltselskaper og porteføljer av selskapet. Det er en rekke nasjonale og internasjonale formuende og fond som investerer i Verdanes fond, deriblant familien til Johan H. Andresen og Helene og Christian G. Sundt.

Det var i 2016 at Verdane kjøpte tre danske vindselskaper: JSB Group, Polytech og JupiterBach. Det betalte rundt en milliard kroner for alle tre i en transaksjon, hvorav JSB Groups egenkapital ble verdsatt til rundt 150 millioner kroner. Verdane beholder foreløpig Polytech og JupiterBach.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hey, Mercedes! Take me home!
Nå kan du snakke med minstemann i Mercedes-søskenflokken, A-klasse. Se hvordan det gikk i vår test.
01:48
Publisert: