Serveringssteder og hoteller holder stengt, mens andre steder ramler det inn med avbestillinger. Når inntektene brått uteblir, får mange selskaper raskt kniven på strupen, ifølge kredittekspert.

For både servering og overnatting er bransjer som allerede har langt lavere lønnsomhet enn gjennomsnittet i AS Norge.

Også hardt rammede bransjer som lufttransport og reisearrangørvirksomhet er utsatt, ifølge en oversikt Bisnode har laget for DN.

– Disse bransjene har lite å gå på og er dermed ekstra utsatt, sier Per Einar Ruud, kredittøkonom i Bisnode Norge.

Han tror krisens varighet vil avgjøre hvor mange selskaper som ender med konkurs.

– Ja, det kan helt klart bli et konkursras. Hotell og restaurant er bransjer som er vant til litt turbulens, sier Ruud.

Serveringsbransjen har generelt en lav resultatgrad og lav egenkapitalandel, men har bra cashflow i forhold til den samlede gjelden.

Ruud peker på at enkelte bransjer også er hardt berørt av fallet i oljeprisen.

Også deler av handelen er hardt rammet. Dagligvarer og netthandel kan derimot få positive effekter, blant annet på grunn av hamstring og at folk nå sitter hjemme og bestiller varer.

Dramatisk for flere bransjer

– Store bransjer blir nå stengt ned. Reiseliv, handelsnæringen, rådgivningsbransjen, kultur og arrangement og trening er aller verst rammet, sier Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen.

Han mener mange nå rammes av en trippeleffekt. Det ene er at inntektene stopper opp, mange av kostnadene opprettholdes samtidig som avbestillinger gjør at mange må betale ut fra kassen.

– Dette er dramatisk. Mange sliter fra før med små marginer, og derfor kommer de raskt i en krise.

Dette er dramatisk. Mange sliter fra før med små marginer, og derfor kommer de raskt i en krise
Ivar Horneland Kristensen, sjef i Virke

De første varslene om konkurs er allerede kommet, deriblant ett hotell.

For Virke-medlemmene er det nå viktig at de nye permitteringsreglene i regjeringens krisepakke kommer raskt på plass. Regjeringen går inn for at staten tar regningen for permitteringer allerede etter to dager, og ikke etter 15 dager slik som i dag.

– Det betyr mye for virksomhetene som nå forbereder permitteringer at dette får en rask behandling i Stortinget. 71 prosent av våre medlemmer sier dette vil være til stor hjelp.

Virke håper også at det vil komme på plass nye kompensasjonsordninger for næringer som rammes hardest.

Regjeringen tiltakspakke har fått kritikk fra flere hold

Så langt er det bare lufttransport har fått øremerkede krisepakker som midlertidig kutt i passasjeravgiften, mens andre bransjer har fått generelle lettelser i blant annet permitteringsforpliktelser og innbetaling av skatt.

Fattig trøst

Det generelle bakgrunnsbildet er at norske bedrifter gikk inn i den pågående krisen med en egenkapital som var «all-time high».

Advokat Knut Ro: Dette er definisjonen på en konkurs
Video fra Dagens Næringsliv
03:20
Publisert:

– Det er en stor fordel at mange bedrifter har en buffer når de opplever en krise som nå, sier Per Einar Ruud.

Det er likevel en fattig trøst for selskapene som er verst rammet.

– Spørsmålet er hva denne egenkapitalen består av og hvor fort den er mulig å realisere. Det er langt bedre å ha egenkapitalen i cash enn i kundefordringer, varelager som ikke blir solgt eller andre eierandeler som faller raskt i verdi, sier Ruud.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.