Wang Jianlin bygde opp formuen på rundt 32 milliarder dollar via eiendomsutvikling i Kina. Via Dalian Wanda Group kontrollerer han noen av Kinas største kjøpesentre og hoteller. Målet er å bli et rent livsstil- og underholdningsselskap og bli større enn Disney.

Globale ambisjoner

Dalian Wanda Group har finansielle muskler til å foreta store oppkjøp. Målet er å komme seg inn i Hollywood. Selskapet eier allerede AMC Entertainment, som er verdens største kinokjede med 346 kinokomplekser i USA og nesten 100 i Kina. Tilsammen kontrollerer han over 5000 kinoer i Nord-Amerika.

I 2017 vil Dalian Wanda åpne verdens største og mest moderne studiokompleks for innspilling av filmer og tv-serier med investeringer på 70 milliarder kroner i Kina.

Internasjonale selskaper skal lokkes til Kina for å foreta innspillinger, men det kinesiske selskapet ønsker også å eie egne studioer.

De er godt i gang. Tidligere i år kjøpte Dalian Wanda Hollywood-studioet Legendary Entertainment for 3,5 milliarder dollar. Studioet står bak filmer som Godzilla, Jurassic Park, Man og Steel og Warcraft. De neste månedene kommer filmene Great Wall og Kong: Skull Island.

Natt til fredag ble det inngått en avtale om å kjøpe Hollywood-selskapet Dick Clark Productions for en milliard dollar. Selskapet ble etablert på slutten av 1950-tallet og står blant annet for produksjonen av en rekke talentshow på amerikansk tv og Golden Globes.

Den nåværende ledelsen skal fortsette å styre Hollywood-studioet.

- Dette er et selskap som har ambisiøse planer i et globalt mediemarked som gjennomgår store endringer. Dette vil hjelpe oss å vokse internasjonalt. Vi føler oss trygge på at vi deler den samme visjonen med Dalian Wanda, sier studiets konsernsjef Allen Shapiro i en kommentar.

Kinas Disney

Den kinesiske entreprenøren Wang Jianlin legger ikke skjul på sine ambisjoner. Tidligere i år truet han med å knuse Disney på det kinesiske markedet etter at de åpnet en fornøyelsespark i Shanghai. Daliwn Wanda har svart med å planlegge over 20 parker.

Han har en stor krigskasse han er innstilt på å bruke for å sikre seg produksjonsselskaper. Helst skulle han ønske han fikk kontrollen over et av verdens seks største filmstudioer.

- Jeg ønsker å kjøpe et av de seks store. Om jeg lykkes er en helt annen historie. Det er usikkert, sier Wang Jianlin i et intervju med The Hollywood Reporter denne uken.

Japanske Sony kjøpte Columbia Pictures i 1989. Tidligere i år forsøkte han å overta Paramount Pictures, men ble blokkert av den største eieren.

- Jeg kan like godt starte hvor jeg kan med investeringer rettet mot alle de seks studioene. Vi vil fortsette å jobbe mot mulig oppkjøp. Det vil ikke skade å begynne med å gjøre hva vi kan nå. Å delta i investeringer virker som et klokt valg, sier han.

Laserskarp forretningsmann

Alibaba, som ble grunnlagt av Jack Ma – og konkurrerer med Wang om topplasseringen over Kinas rikeste, inngikk nylig en avtale med Hollywood-regissøren Steve Spielberg. Alibaba skal delfinansiere nye prosjekter i regi av Spielbergs Amblin Partners.

Spielbergs tidligere partner Jeffrey Katzenberg har vært Wang Jianlins rådgiver i Hollywood.

- Som forretningsmann er han svært fokusert og laserskarp – mer enn noen annen person jeg har møtt, sier Katzenberg, som tidligere ledet DreamWorks Animation, til The Hollywood Reporter.

I 2015 økte kinoinntektene i Kina med 48,7 prosent til 72 milliarder kroner. Wang tror at disse skal nesten femdobles til 250 milliarder kroner i 2026 og stå for nesten halvparten av kinoomsetningen i verden.

- Å overse Wanda nå vil være en tabbe. Dette er et svært stort underholdningsselskap. Det må tas på alvor, sier en studiodirektør til bransjetidsskriftet.

Markedene

Det er fortsatt nervøsitet ved de asiatiske aksjemarkedene. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt med over 1,5 prosent.

Sør-Koreas president Park Geun-hye avviser at hun har vært involvert i en religiøs kult, men er villig til å utnevne en uavhengig etterforsker. Oppslutningen hennes har stupt og har støtte fra kun fem prosent av velgerne, ifølge en ny meningsmåling.


Les også: Vil skape 100 millioner arbeidsplasser

 
Større enn USA - 1400 mrd. i kinesiske oppkjøp

Advarer om tidenes boligboble  

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.