Det er tidlig desember-morgen på Qvartz’ kontor ved Slottsparken i Oslo. De ansatte har hatt helgen til å fordøye at de har fått nye eiere langt borte fra. Det globale strategi- og konsulentselskapet Bain & Company med 10.500 ansatte kjøper den nordiske konkurrenten Qvartz.
– De ansatte ble informert på dagen på fredag. Så hadde vi firmafest for hele kontoret på kvelden. Det ble en emosjonell berg-og-dal-bane for mange, sier partner Gaute Andreassen.
– Noen synes det er kjempetrist, ble lei seg og er redde for at den globale, amerikanske kulturen skal endre det vi er og står for, mens andre gikk rett over i «dette skal bli bra»-modus. Nå opplever jeg at vi ser frem til å komme i gang sammen med Bains ansatte. Det var en reise for alle, legger han til.
Delte 135 millioner
Qvartz har åtte norske partnere på Oslo-kontoret og 55 ansatte totalt i Oslo. Qvartz-partnerne blir nå eiere i Bain & Company på lik linje med Bain & Companys tusen partnere.
Verdsettelsen av Qvartz i transaksjonen er hemmelig, men Qvartz har de senere årene utviklet seg til å bli svært lønnsomt, og konsernets partnere delte 135 millioner kroner i bonus i år.
– Det er arbeidet vi gjør for kundene og overskuddet vi skaper vi lever av, ikke eierskapet til et selskap. Det er ikke slik at noen av partnerne i Qvartz umiddelbart blir rike av denne transaksjonen. Vi får ikke betalt før vi presterer, sier Andreassen.
– Nære på å oppnå det
Bain, som har 41 milliarder kroner i omsetning i 2019, har store ambisjoner for Norden.
– Vi ønsker å bli det ledende konsulentselskapet i Norden og nå er vi nære å oppnå det, sier Dan Kuzmic, nordisk leder for Bain & Company.
– Å koble sammen ekspertisen og kulturen til våre to konsulenthus vil forbedre Bains evne til å betjene kundene, spesielt innenfor fagområdene som fornybar energi, avansert produksjon, forbrukervarer og private equity. Samtidig som dette gir våre ansatte spennende karrieremuligheter uten sidestykke, både i Norden og globalt, legger han til.
– Koster å vokse
Den sammenslåtte enheten får rundt 90 ansatte i Norge og blir dermed på størrelse med sine to argeste konkurrenter: McKinsey og Boston Consulting Group (BCG).
– Bain trengte en større plattform i Norden, hvor Qvartz har lykkes godt. Målt i antall ansatte kommer Qvartz til å utgjøre to tredjedeler av den nye nordiske enheten i Bain. Det gir Qvartz-ansatte trygghet for at dette blir riktig, sier Andreassen.
Andreassen og kollegene har jobbet siden i sommer med transaksjonen og han mener den er riktig for Qvartz.
– Nå kan vi konsentrere oss om å gi gode råd til kundene, ikke kjempe for å etablere nye kontorer og bygge systemer rundt veksten. Selv om vi har hatt suksess, så koster det for et lite system å vokse. Vi har brukt mye tid på å etablere kontorer utenfor Norden. Det har vært krevende og det tar oppmerksomheten fra det vi egentlig holder på med, sier han.
I Norge startet det hele på 90-tallet, da blant annet dagens Qvartz-partner Erik Nordbø, Jørgen Grønneberg og tidligere Kværner-topp Erik Tønseth var med å etablerte konsulentselskapet Innovation i Oslo. Det slo seg senere sammen med den danske konkurrenten Copenhagen Consulting Company (CoCoCo).
I 2010 ble så denne enheten slått sammen med Qvartz som ble startet av dansken Hans Henrik Beck i 2002.
Andreassen mener det er flere forhold som gjør Qvartz og Norge interessant for Bain.
– De ser på det som et lønnsomt konsulentmarked, både McKinsey og BCG har lykkes godt her. De ser på det som et sted med sterk innovasjonskraft og hvor man er langt fremme på digitalisering. Vi ligger også langt fremme innen fornybar energi, avansert produksjon og høyteknologi. Særlig fornybart er et viktig vekstområde, sier Andreassen.
– Ingen må slutte
Oslo-kontorene til Qvartz og Bain skal nå slå seg sammen og selskapet blir hetende Bain & Company.
– Noen er veldig glad i merkevaren vår, flagget, logoen og synes det er trist, og mange synes Qvartz er et fantastisk sted å jobbe. Men dette er ikke noen synergideal, ingen av konsulentene våre må slutte. Det er heller slik at vi vil trenge enda flere. Vi har diskutert å finne en partner siden 2015 fordi i konsulentbransjen så må du vokse, sier Andreassen.
Han mener noe av nøkkelen til fremtidig suksess vil være å kunne jobbe globalt.
– Alt fokuseres på at vi skal vokse gjennom pyramiden, og da må du ha plass oppover i systemet, og det kan kun skapes gjennom vekst på topplinjen. Nå får vi tilgang til kontorer og prosjekter over hele verden. Jeg tror dette blir veldig bra, sier Gaute Andreassen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.