Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,38 prosent tirsdag på tross av en solid oljeprisoppgang. Nordsjøoljen nådde det høyeste nivået på over syv år i morgentimene og omsettes til 87,7 dollar fatet, opp 1,5 prosent det siste døgnet.

Det fornybare havvindselskapet Aker Offshore Wind, som er kontrollert av Aker-konsernet fortsetter med et kraftig fall tirsdag. Aksjen startet uken med et fall på over 20 prosent, og er tirsdag ned ytterligere 13 prosent.

Fallet kommer i etterkant av at selskapet ikke vant noen budrunder i det gigantiske havvindprosjektet Scotwind, utenfor den skotske kysten.

– Det er klart at dette er en overraskelse for mange, og Aker skulle nok helst sett at det fikk tildelt lisens i dette prosjektet. På mange måter er den skotske auksjonsrunden en milepæl i europeisk sammenheng, når det kommer til havvind, sa analytiker Jørgen Bruaset i Nordea i et intervju med DN mandag.

Med fallet den siste uken er aksjonærverdier for nærmere én milliard kroner visket bort.

Meglerhusene var raskt ute etter den skotske tildelingsprosessen, deriblant Nordea og Pareto som nedjusterte kursmålet i selskapet til henholdsvis 5,7 kroner og fire kroner. Aksjen omsettes i skrivende stund til 3,3 kroner.

DNO med betaling

Det norske oljeselskapet DNO, som har hatt noen svært turbulente år på Børsen, kom tirsdag morgen med en markedsoppdatering for fjerde kvartal. Selskapet opplyser at det i kvartalet har mottatt en netto betaling fra kurdiske myndigheter på drøye 1,6 milliarder kroner for levering av olje i sommerhalvåret i fjor.

Selskapet som i tillegg har pågående oljeprosjekter i Nordsjøen har hatt en lang historie med usikkerhet rundt betaling for oljeproduksjonen på Tawke-feltet i Kurdistan, etter tiår med geopolitisk spenning i regionen.

Like etter meldingen kom meglerhuset Carnegie med en oppjustering av kursmålet til 14 kroner per aksje. Dno-aksjen stiger markant like etter børsåpning tirsdag og er opp over fem prosent til 12,1 kroner per aksje.

Gjeldsinnkrever med tap

Et annet selskap som det derimot renner penger ut av, er den Fredriksen dominerte gjeldskjøperen Axactor. Selskapet kom med en melding mandag kveld at det vil rapportere et tap på over 420 millioner kroner i fjerde kvartal.

Selskapet dundrer ned på Børsen etter at meldingen ble offentliggjort, og er ned over syv prosent til 6,8 kroner per aksje.

Administrerende direktør Johnny Tsolis i selskapet som lever av å kjøpe opp gjeld med høy misligholdsrisiko, ser derimot positivt på fremtid:

– Jeg er helt overbevist om at Axactor er på rett vei. Vi kjøper porteføljer til attraktive priser og har en investeringskapasitet på nesten tre ganger erstatnings-utgifter. Kundetilfredsheten er svært høy, vi forbedrer effektiviteten og reduserer finansieringskostnadene. Vi er godt posisjonert for å lykkes fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.