Det børsnoterte inkassoselskapet Axactor merket godt effekten av koronakrisen.

Ifølge selskapets kvartalsrapport endte selskapet opp med et underskudd før skatt på 46,9 millioner euro, tilsvarende omtrent 495 millioner kroner, i andre kvartal. Det kommer i kontrast av fjoråret, der selskapet endte med et overskudd på 9,8 millioner euro.

Ifølge rapporten skyldes det svake resultatet utbruddet av koronakrisen.

«Axactors virksomhet i første halvår 2020 ble betydelig påvirket av utbruddet av Covid-19, og selskapets viktigste prioriteringer har vært å beskytte sine ansatte samtidig som operasjonell drift opprettholdes», skriver selskapet.

Selskapet melder samtidig om nedskrivninger på 53 millioner euro, tilsvarende omtrent 562 millioner kroner, som følge av koronakrisen.

Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (ebitda) endte opp på minus 30 millioner euro, mot 26,1 millioner euro i pluss i samme periode året før.

400 permitteringer

Som en del av kostnadskuttene skal 400 personer ha blitt permittert, der selskapet skriver at det er ventet de er tilbake i arbeid i løpet av juli.

Selskapet melder også i kvartalsrapporten at det har mottatt en dispensasjon fra sine kreditorer knyttet til kravene angående belåningsgrad i andre og tredje kvartal 2020.

Det blir også meldt om at selskapet planlegger å investere over to milliarder kroner i usikrede, misligholdte lån (NPL-porteføljer).

Sa opp toppsjefen

Axactor gjorde i april et sjefsbytte, der daværende administrerende direktør Endre Rangnes ble «løslatt fra sine forpliktelser», og måtte gå av med umiddelbar virkning. Det var noe Rangnes åpenbart ikke var fornøyd med. Rangnes ble erstattet av finansdirektør Johnny Tsolis.

John Fredriksen eier gjennom sitt investeringsselskap Geveran Trading 32 prosent av aksjene i selskapet, og er dermed største aksjonær med god margin.

Axactor ble etablert høsten 2015, basert på restene av det børsnoterte selskapet Nickel Mountain Group. Selskapet driver i hovedsak med oppkjøp av store porteføljer av misligholdt gjeld og påfølgende inndrivelse av gjelden. Selskapet krever også inn gjeld på vegne av eksterne kunder.

Selskapet ble startet av nåværende direktør Johnny Tsolis og den nylig avsatte Endre Rangnes, med Øystein Stray Spetalen som investor og største aksjonær. Siden har Spetalen solgt seg ned. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.