De siste årene har nordmenn tatt opp store mengder forbrukslån, noe som har gitt skyhøye marginer for forbrukslånsselskapene. Etter at gjeldsregisteret ble innført har veksten i forbrukslån stagget, noe som er tydelig i regnskapene til flere selskaper, deriblant Axo as.

Etter et kjempegodt 2018 viser regnskapet for 2019 en ganske annen trend.

Selskapets forretningsmodellen går ut på å formidle forbrukslån og refinansiering til privatpersoner på vegne av banker som samarbeider med selskapet, ifølge årsregnskapet.

Årsresultatet for konsernet sank med hele 62 millioner kroner til minus 4,4 millioner kroner.

Også driftsinntektene sank med over 24 millioner kroner til 222 millioner kroner

Det er den tidligere Uber Norge-sjefen Carl Edvard Endresen som er daglig leder i Axo as.

Han forklarer tallene på følgene måte:

– 2019 var først og fremst året der Axo as ble enige om et salg til Corsair Capital, samtidig som vi opplevde svært god vekst i det svenske markedet og etablerte virksomhet i Finland. Nedgangen i konserntallene skyldes hovedsakelig omstillinger i det norske markedet hvor vi er markedsleder, sier han.

Solgt for en halv milliard

I september kom nyheten om at Axo Finans selges til det amerikanske oppkjøpsfondet Corsair Capital for en halv milliard kroner.

Endresen og medgründer Morten Armand Johansen bestemte seg da for å bli med videre som eiere, mens resten solgte sine eierandeler til oppkjøpsfondet, skrev DN i september.

Endresen sier følgende om hva selskapet driver med.

– Axo er et norsk fintech selskap som hjelper folk med å senke sine kostnader ved å oppnå best mulige betingelser når de søker lån. Vi er Norges største og en av Nordens ledende digitale sammenligningstjenester for forbrukslån og refinansiering. Axo Finans opererer som en finansagent og samarbeider med over 40 norske og internasjonale banker og långivere.

På plass i Sverige og Finland

Låneformidleren er på plass i både Norge, Sverige og Finland.

Er veksten ulik i Norge, Sverige og Finland?

– Nedgangen i Norge ble til dels balansert med sterk vekst i det svenske markedet, der vi tok markedsandeler. I Finland er vi en nyetablert aktør, men har allerede samarbeid med en rekke banker og finansinstitusjoner, sier Endresen.

Om veksten i Skandinavia fremover skriver Axo i årsregnskapet at de vil rette oppmerksomhet mot Sverige og Finland.

«Axo as er en aktør i et marked hvor veksten forventes å fortsette, dog med ulik veksttakt. Vårt overordnede mål er å fortsette vår samlede vekst, med fokus på Sverige og Finland. Vi skal i 2020 jobbe mot et mål om å bli den tredje største aktøren i Sverige og bevare vår nåværende markedsposisjon i Norge.»

Tror på bedre 2020

Endresen sier at 2020 naturlig nok har vært preget av korona, men at de tror på et sterkere resultat enn i 2019.

– Vil nok se konsolidering i markedet, som sammenslåingen av BraBank og EasyBank allerede er et prov på. Som finansagent er ikke vår vekst avhengig av at forbruksgjelden vokser, men at flere og flere oppdager at det er fornuftig å bruke en finansagent til å sammenligne lånetilbud før man tar opp et lån. Det er en trend vi tror kommer til å fortsette, nettopp fordi forbrukerne har mye å tjene på å få det beste tilbudet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.