For fire år siden gikk Baard Schumann på dagen fra topplederposten i eiendomskjempen Selvaag, etter ti år i sjefsstolen.

For et knapt år siden gikk Baard Schumann på dagen fra topplederposten i eiendomsselskapet Nordr.

– Det er «no hard feelings», selv om vi har forskjellige vurderinger rundt strategien. Da er det konsernsjefen som må gå, og ikke styret, sa han den gangen.

Så solgte han Nordr-aksjer tilbake til aksjonærene. Det skjedde med betydelig gevinst, viser nye regnskapstall fra hans investeringsselskap. De to største eierne i Nordr er milliardær John Fredriksen, som eier 42,5 prosent gjennom NPRO Holding, og eiendomsinvestor Ivar Tollefsen med samme eierandel gjennom FBB VE as.

Aksjene Schumann kjøpte for 20 millioner kroner da han var sjef, ble solgt for rundt 55 millioner kroner, og en gevinst på rundt 35 millioner kroner – 14 måneder etter at han kjøpte aksjene.

– Det er naturlig når du slutter et sted at du selger, sier Schumann i dag.

Han vil ikke kommentere prisøkningen på aksjene nærmere.

Nordr er navnet på det som var Veidekkes tidligere eiendomsselskap. I 2020 ble Veidekke Eiendom solgt av Veidekke til en investor investorgruppe ledet av nettopp Fredriksen og Tollefsen, for 8,75 milliarder kroner. Selskapet byttet så navn til Nordr.

Konkurranseklausul

Fra Nordr fikk Schumann en konkurranseklausul som forbød ham å jobbe med utvikling av eiendom for salg frem til oktober 2022.

Det siste året har Schumann jobbet på utviklingsprosjekter for leiligheter som skal brukes til utleie. I tillegg har han jobbet litt med egne aksjeinvesteringer.

– Jeg har brukt litt mer tid på det siste året og gått inn i litt flere selskaper. Men jeg investerer jo som alle andre også i fond, og der har jeg hatt det vondt hittil i år. Det snur nok, altså, sier han.

Ved inngangen til 2022 hadde Schumann investert 20 millioner kroner i DNB-fondet Global Indeks A, og 5 millioner kroner i DNB-fondet Teknologi A. Begge fondene falt markant på børsnedturen denne våren, og ligger nå henholdsvis 4,9 og 5,4 prosent lavere nå enn ved inngangen til 2022.

Blant Schumanns større investeringer i enkeltaksjer er Norse Atlantic, BW Energy, Deutsche Telekom og Solgt.no.

Årsresultatet i Schumanns investeringsselskap Mojo Capital endte i fjor på 35 millioner kroner før skatt. Året før gikk selskapet med drøye 100.000 kroner i underskudd.

«Mojo» betyr innflytelse, selvtillit eller personlig karisma, ifølge Urban Dictionary.

«Nytt rentenivå»

Schumann vil ikke gi detaljer om planene når konkurranseforbudet fra Nordr opphører i oktober.

– Det blir boligutvikling for salg, slik jeg har drevet med i alle år.

Han tror på fortsatt boligprisstigning på litt lengre sikt, både i Oslo og ellers i landet, til tross for markante renteøkninger de siste månedene og Norges Banks budskap om at renten skal videre opp.

– Det er ikke renter som får boligmarkedet til å krasje. Ekstremt stor arbeidsledighet kunne gjort det, men det tror jeg lite på. Om tre år tror jeg markedet har steget, også i Oslo, sier Schumann.

– Det er helt naturlig at boligmarkedet bremser opp når rentene øker. Det vi kommer til å merke mest er at folk blir avventende, og sitter på gjerdet. Folk må venne seg til et nytt rentenivå før de begynner å kjøpe igjen, de må få en følelse av hvor mye penger de har å rutte med. Når de begynner å tenke at renten ikke skal videre opp, kan de begynne å tenke på å kjøpe og selge i samme marked, mener han.

– De aller fleste skal uansett tenke på bolig som noe de skal bo i, ikke noe de gjør for investeringens skyld. Men dette er heller ikke et dårlig tidspunkt for investering i utleie, mener han.

Han mener boligprisene i Oslo sentrum er blitt så høye at avkastningen på utleieleiligheter nå er bedre utenfor hovedstaden, for eksempel i Drammen eller Moss.

Selv jobber Schumann nå for Quality Living Residential, som utvikler utleieboliger på blant annet Ulven i Alna bydel, nederst i Groruddalen. Det er et område han har tro på:

– Langs t-banelinjen i Groruddalen tror jeg du kan gjøre god gevinst om noen år. I Groruddalen tror jeg prisene kommer til å stige mye de neste årene. Nye boligprosjekter der vil dra med seg prisen på brukte boliger oppover. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.