Den danske hjemmeelektronikkprodusenten Bang & Olufsen har ansatt Kristian Teär som administrerende direktør med umiddelbar virkning.

Det betyr samtidig at nåværende toppsjef Henrik Clausen går på dagen. Han vil imidlertid stå til rådighet inntil videre, opplyses det i en melding tirsdag.

Til danske Børsen sier styreleder Ole Andersen at Henrik Clausen selv hadde et ønske om å forlate selskapet.

Takket nei til bonus

Clausen har vært administrerende direktør i Bang & Olufsen siden 1. juli 2016. Siden da har aksjekursen til selskapet falt 40 prosent.

Oppsigelsen kommer etter et svært tøft år for Bang & Olufsen.

«Dette var et skuffende år for Bang & Olufsen. På grunn av vanskeligheter knyttet til salgs- og distribusjonsnettverket kombinert med færre nye produkter mislyktes vi med å levere på våre forventninger, og måtte nedgradere vår finansielle guiding tre ganger i andre halvdel av fjoråret», står det i brevet til aksjonærene i forbindelse med fjorårets resultater.

Selskapet leverte et netto overskudd på 19 millioner danske kroner, et kraftig fall fra året før.

Den svake utviklingen har fortsatt i regnskapsmessige første kvartal. I perioden, som strekker seg fra 1. juni til 31. august, var omsetningen på 419 millioner danske kroner – et fall på rundt 30 prosent fra samme periode året før. Underskudd før skatt ble 135 millioner kroner.

Det siste året har aksjekursen falt 72 prosent.

I august skrev danske Børsen at Henrik Clausen takket nei til bonuser etter å ha tilbakelagt et finansielt svakt år. Det samme gjorde direktør for Brands & Markets i Bang & Olufsen, John Mollanger.

I forrige regnskapsår fikk Clausen utbetalt 10,5 millioner danske kroner, ifølge siste årsrapport.

«Sterk leder»

– Vi ser frem til å ønske Kristian Teär velkommen. Kristian har den riktige profilen til å ta Bang & Olufsen videre fra hvor vi er i dag. Han har erfaring fra ledende internasjonale forbrukerelektronikkselskaper, han har solid operasjonell bakgrunn og så er han en sterk og inspirerende leder. Jeg takker Henrik Clausen for hans innsats for Bang & Olufsen, sier styreleder Ole Andersen i en melding.

Tirsdag formiddag stiger Bang & Olufsen-aksjen 4,14 prosent.

Ole Andersen har vært styreleder i Bang & Olufsen i ti år, og er også kjent som tidligere styreleder i Danske Bank hvor han satt i nærmere ni år frem til desember i fjor etter at A.P. Møller Holding ba om endringer i styret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.