26. oktober ble selskapet Lilienthal Finance opprettet i Irland.
Bak selskapet står HBK Holding, eid av Bjørn Kjos og Norwegians styreleder Bjørn Kise. Kjos og Kise er desidert største eier i flyselskapet Norwegian, som igjen eier nær en sjettedel av forbrukslånsbanken Bank Norwegian.
Fredag, nøyaktig seks uker etter at det irske selskapet ble opprettet, har Bank Norwegian inngått en avtale som gir banken rett til å kjøpe minst 40 prosent av selskapet.
Bank Norwegian skal til Europa.
Kjos og Kise på eiersiden
– Bank Norwegian har hatt en veldig bra utvikling i Norge og Norden med høy vekst og mange nye kunder hvert kvartal, og banken leverer veldig sterke resultater. Vi synes det er spennende å se på hvordan vi kan ekspandere forretningsmodellen vår til andre land i Europa, sier administrerende direktør Tine Wollebekk i Bank Norwegian til DN.
– Hvem sin idé var det?
– Banken har hele veien vært opptatt av hvordan man kan ta suksessen fra Norden videre ut til Europa. Det har vært en løpende dialog om hvordan dette best kunne gjøres til aksjonærenes beste, sier Wollebekk.
Avtalen er lagt til rette slik at Norwegian, Bank Norwegian og HBK Holding sammen kan kontrollere Lilienthal Finance.
SEB roser utenlandssatsingen
Meglerhuset SEB er positive til en europeisk ekspansjon.
I en analyse sendt til kundene skriver SEB at tanken på en internasjonal satsing har vært en het potet etter at Bank Norwegian gikk inn i Danmark og Finland i slutten av 2015. Et av problemene har imidlertid vært at banken er norsk og har derfor et svekket konkurransefortrinn på grunn av høye kapitalkrav sammenlignet med europeiske konkurrenter.
– Ved å etablere et nytt selskap kan Bank Norwegian konkurrere på like vilkår i Europa. Gitt bankens beviste forretningsmodell og dens enestående kostnadseffektivitet tror vi Bank Norwegian har gode utsikter for suksess utenfor Norden, skriver SEB.
Dette kan også være godt nytt for aksjonærene.
SEB leker med et mulig scenario der bankens kapitalkravandel reduseres fra meglerhusets nåværende estimat på 17,8 prosent til 12,5 prosent i 2019. Det vil frigjøre 11 kroner per aksje, hvilket betyr at Bank Norwegian kan betale to milliarder kroner mer i utbytte enn banken kunne gjort i dag. Samtidig vil det øke avkastningen på egenkapitalen med 10 prosentpoeng.
I tredje kvartal var Bank Norwegians avkastning på egenkapitalen på 28,7 prosent, hvilket i utgangspunktet er skyhøyt sammenlignet med vanlige banker.
Aksjen rett opp
Investorene er like fornøyd med avtalen som det SEB er.
Bank Norwegian-aksjen fløy opp over åtte prosent på Oslo Børs fredag. Det er bankens beste børsdag siden april 2016.
Det gjør likevel ikke opp for den dårlige utviklingen banken har hatt på børs det siste året. Hittil i år har aksjen falt 22 prosent.
Rik på kredittkort
På spørsmål om hvorfor ikke banken kunne etablere seg i Europa på egen hånd uten hjelp fra Kjos og Kise svarer Wollebekk at suksessen bak Bank Norwegian er samarbeidet med Norwegian og det svært inntektsbringende Reward-kortet.
Reward-programmet består av et kredittkort fra Bank Norwegian. Når du bruker dette sparer du opp bonuspoeng, såkalte CashPoints, som du kan betale flyreiser med, enten helt eller delvis.
Samarbeidet har vært en suksess for Bank Norwegian. 1,1 million av bankens rundt 1,5 millioner kunder er kredittkortkunder. Til sammenligning har banken rundt 200.000 forbrukslånskunder.
– Den heldigitale driften vår og at vi tilbyr kredittkort med Norwegian Reward er mye av grunnen til suksessen vår, sier Wollebekk.
Norske forbrukslånsregler gjelder for øvrig også for utenlandske banker som gir lån til personer bosatt i Norge.
Kommenterer ikke forhandlinger
Wollbekk sier at banken kun har betalt kostprisen for hva det koster å etablere et selskap i Irland. Hun vil ikke kommentere detaljene rundt avtalen og hvordan forhandlingene har skjedd, men sier det har vært en god prosess over lengre tid.
– Vi har sett på hvordan vi kan etablere banken på en best mest mulig måte i Europa, slik at det blir en interessant verdiskaping for våre aksjonærer. Alt i alt har vi kommet frem til at dette er den beste modellen, sier hun.
Bank Norwegian vil eie aksjer direkte i Lilienthal gjennom prosjektfasen, men vil legge til rette for at bankens aksjonærer kan motta tegningsretter når Lilienthal skal kapitaliseres etter at selskapet har fått banklisens i Irland.
Kraftig økning
Forbrukerrådet har merket seg Bank Norwegians avtale, men har foreløpig ingen kommentar til saken. Årsaken er at de først ønsker å se hva innholdet i det nye banktilbudet vil bestå i, opplyser kommunikasjonsrådgiver Stian Celius.
Forbrukerrådet har tidligere vært svært kritisk til den høye veksten i forbrukslån og antallet misligholdte lån
Etter en kraftig økning av kredittkortbruk og høy forbruksgjeld blant nordmenn har Finansdepartementet sendt ut forslag om en forbrukslånsforskrift på høring. Den innebærer blant annet at inntekt og formue skal sjekkes opp mot et gjeldsregister, at det ikke skal gis lån til personer som ikke kan dekke normale utgifter etter fem prosent renteoppgang, og at det ikke skal innvilges lån med løpetid over fem år.
Fredag kalte Finansdepartementet inn en rekke forbrukslånsbanker, deriblant Bank Norwegian, til et «forbrukslånsmøte» 11. desember der bankene skal forklare hvordan de ivaretar ansvaret de har for å opptre på en samfunnsnyttig og bærekraftig måte.
Nordmenns forbrukslån- og kredittkortgjeld har i år passert 110 milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.