For eksempel krever Jyske Bank at kunder med over 7,5 millioner danske kroner på sparekonto må betale banken 0,6 prosent rente for det overstigende beløpet. Fra nyttår innfører Nordnet i Danmark en negativ rente på 0,75 prosent på innskudd over 750.000 danske kroner.

Ingen danske banker har så langt innført negative renter på mindre innskudd, men mange danske småsparere blir nå avspist med null prosent rente på sparepengene sine.

Unntaket fra innskuddsrenter rundt eller under null prosent har vært forbrukslånsbankene. Bank Norwegian i Danmark har lenge tilbudt en av markedets høyeste innskuddsrenter med 0,7 prosent uten binding.

Tar grep

Men etter at danskenes innskudd i banken har økt med 53 prosent siden nyttår til 4,5 milliarder danske kroner, og fortsatt vokser inn i fjerde kvartal, tar banken nå grep og mer enn halverer innskuddsrenten, skriver danske Finans.

– Våre kunder har satt stor pris på vår sparekonto, som er uten binding og med god rente. Etter at flere danske banker har kuttet renten til null prosent, og noen banker til og med har innført negative renter, er vår innskuddsvekst blitt så høy at vi i disse dager har sett oss nødt til å redusere innskuddsrenten til 0,3 prosent med virkning fra 1. januar neste år, sier leder for kommunikasjon i Bank Norwegian i Norden Kai-Morten Terning til Finans.

Innskuddene i Bank Norwegian dekkes av innskuddsgarantien i EU og EØS-området på 100.000 euro per bank (i overkant av én million norske kroner).

Først med negativ rente

Samtidig som stadig flere danske banker innfører negative renter for større innskudd, er en tysk bank først med å innføre negative renter også for småsparere.

Den tyske sparebanken Raiffeisen har nemlig innført negativ rente på 0,5 prosent fra første krone på alle sparekontoer som opprettes etter 1. oktober, skriver tyske BR24.

Raiffeisen, som ligger i byen Fürstenfeldbruck nær München, har fra 2016 hatt negativ rente på innskudd over 100.000 euro (rundt én million kroner). Den negative renten på 0,5 prosent er den samme som bankene i eurosonen må betale for innskudd over natten i Den europeiske sentralbanken (ECB).

For å unngå å innføre negativ rente på små sparebeløp, har mange tyske banker de to siste årene ifølge BR24 i stedet økt sine gebyrer for kontoadministrasjon og andre tjenester.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.