Den svenske banken Nordax har onsdag sikret seg 66,76 prosent av aksjene i forbrukslånsbanken Bank Norwegian og har dermed oppnådd akseptkravet på to tredjedeler, fremgår det av en melding.

– Tilbudet har nå fått aksept av et solid flertall av aksjonærene, noe som beviser at budet vårt er attraktivt. Vi håper denne milepælen vil oppmuntre de gjenværende aksjonærene til å godta budet vårt, sier toppsjef Jacob Lundblad i Nordax.

Midlertidig administrerende direktør Klara-Lise Aasen i Bank Norwegian.
Midlertidig administrerende direktør Klara-Lise Aasen i Bank Norwegian. (Foto: Veidekke)

Han viser til at Nordax' neste mål er å nå 90 prosent av aksjene i Bank Norwegian.

Nordax senket tidligere denne uken kravet til akseptgrad på dets eierpost i den norske forbrukslånsbanken fra 90 prosent til to tredjedeler av selskapets aksjer.

Den svenske banken har siden mars forsøkt å kjøpe opp Bank Norwegian. Nordax har kommet med flere bud på selskapet, og det nåværende budet er på 105 kroner per aksje.

– I praksis kontroll over selskapet

Tirsdag sa analytiker Tiril Støle i Sparebank 1 Markets til DN at Nordax med to tredjedeler av Bank Norwegian i praksis vil få kontroll over selskapet.

– Ved to tredjedeler får de flertall i styret og i praksis kontroll over selskapet, dette kan gjøre at flere aksjonærer ønsker å selge, som frem til nå har vært avventende for å se hvorvidt det er sannsynlig at Nordax oppnår aksept på over 66,7 prosent, sa Støle.

Analytikeren påpekte samtidig at Nordax ville ha sterke incentiver til å oppnå en eierandel på over 90 prosent, slik at det kan tvangsinnløse de siste ti prosentene og gjøre Bank Norwegian til en filial av dets svenske virksomhet.

– Dermed kan de anvende svenske kapitalkrav som er betydelig lavere enn de norske, sa Støle.

Endelig bud

Det nåværende budet på 105 kroner per aksje ble lagt frem i midten av juli, og verdsetter Bank Norwegian til 19,6 milliarder kroner. Da ble det kommunisert at budet var endelig og det beste Nordax ville legge frem. Dette har den svenske banken også gjentatt denne uken.

Bank Norwegian-aksjen handles onsdag ettermiddag til 104,4 kroner på Børsen, opp 0,1 prosent. Aksjen har steget i overkant av fem prosent de seneste tre månedene, og har hittil i år hatt en oppgang på nær 43 prosent.

I slutten av juni ble det kjent at Tine Wollebekk gikk av som toppsjef i Bank Norwegian for å starte i samme rolle i Avida Finans. Siden det har finansdirektør Klara-Lise Aasen også fungert som midlertidig toppsjef.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.