Torsdag solgte både informasjonsdirektør Merete Gillund og driftsdirektør Tore Andresen i Bank Norwegian en del av aksjene sine i Norges største forbrukslånsbank, ifølge en melding.

Informasjonsdirektør Gillund har solgt 65.000 aksjer for 109 kroner aksjen, tilsammen syv millioner kroner. Driftsdirektør Tore Andresen har solgt 54.520 aksjer til kurs 109 kroner, tilsammen seks millioner kroner.

Dette gjør de rett før Finanstilsynet kommer med forslag til ny forskrift som skal regulere markedet for forbrukslån. Fristen er 1. september.

«Helt greit at de selger nå»

Bank Norwegian-aksjen steg onsdag til sitt høyeste nivå noensinne på Oslo Børs, men falt rundt to prosent til kurs 107 kroner etter at meldingen fra Finanstilsynet kom klokken 10.20 fredag. Den inneholdt flere forslag om hvilke krav bankene skal stille før de gir forbrukslån, som betyr store innstramminger i markedet for denne type lån.

– Det er ikke noen sammenheng mellom salgene og forslaget til den nye forskriften. Vi vet ikke hva som kommer og det blir rene spekulasjoner. Dette er for øvrig en forskriftsfesting som vi er positive til. Vi følger dagens retningslinjer og en forskrift er bedre egnet til å sikre ensartet praksis enn det retningslinjene har vært, sier leder for kommunikasjon og samfunnskontakt Kai Morten Terning i Bank Norwegian.

Terning viser også til Gillund og Andresen har en stor andel aksjer fortsatt. Merete Gillund eier fortsatt 463.474 aksjer verd 51 millioner kroner, mens Andresen har 1,06 millioner aksjer verd 116 millioner kroner, ifølge børsmeldingen.

Han påpeker at begge direktørene som selger har fått utbetalt nesten alle bonuser i aksjer og ikke har solgt noe siden Bank Norwegian gikk på børs.

– Da synes jeg det er forståelig at noen vekter seg ned og realiserer deler av gevinstene. Samtidig blir de igjen i selskapet med en stor del av investeringen, sier han.

– Har dere gjort noen vurderinger rundt at så ledende ansatte selger like før fristen for å levere forslaget?

– Det er ikke noe vi har vurdert og det er absolutt helt greit at de selger nå, sier Terning.

Ledende ansatte kontrollerer per 31. august 2.531.207 aksjer Bank Norwegian.

Toppsjef Tine Wollebekk sier i børsmeldingen fredag at ansatte som har «akkumulert store aksjeposter ha et naturlig behov for å vekte ned formuen gjennom salg av selskapets aksjer».

Flere regler innført

En gjennomgåelse DN har gjort, viser at flere av de spesialiserte forbrukslånsbankene hadde en årsvekst innen utlån på 34 prosent i snitt ved utgangen av andre kvartal i år. Allerede i april 2017 kom finansminister Siv Jensen (Frp) med nye regler for forbrukslån, den gang i form av nye retningslinjer.

Den gang handlet det særlig om tre tiltak:

  • Strengere regler for markedsføring av forbrukskreditt
  • Lov om gjeldsinformasjon, et såkalt gjeldsregister (er fortsatt ikke trådt i kraft, red.anm.).
  • Krav til fakturering av kredittkortkortgjeld

Det handlet blant annet om å hindre «aggressiv» markedsføring av forbrukslån, men det var lite konkretisert i forslaget. Bankene skulle dessuten fakturere hele utestående beløp på kredittkortgjeld, men ikke alle bankene rettet seg etter det.

Et halvt år senere fulgte Finanstilsynet opp med en forskrift der kravet om å fakturere hele utestående beløp ikke lenger var valgfritt for bankene. I tillegg kom det krav om at maksimal gjeld for husholdningene skulle utgjøre maksimalt fem ganger brutto inntekt, og maksimalt fem års løpetid. Et annet tilsyn – Forbrukertilsynet –reagerte på at det fantes et smutthull, dersom forbrukslån i stedet ble solgt som «refinansiering» av eksisterende lån og kredittkort.

Fortsatt kraftig vekst

De spesialiserte forbrukslånsbankene ser ikke ut til å la seg bremse nevneverdig av flere reguleringer så langt. En sammenstilling DN har gjort etter at resultatene for årets andre kvartal ble lagt frem, viser at fem av de største og børsnoterte bankene har hatt en utlånsvekst på 34 prosent siste år i snitt.

Den største banken er Bank Norwegian og har over 26 milliarder kroner i rene forbrukslån, og den største delen er kunder i Norge. I en kraftig vekstfase hadde banken over 40 prosent vest årlig, og det er fortsatt på 23 prosent siste år.

I andre kvartal fikk banken 77.000 nye kunder. Administrerende direktør Tine Wollebekk forventer at pengene skal renne inn også i fremtiden:

– I tillegg til gunstige makroforhold forventer vi fortsatt vekst i våre kjerneprodukter på grunn av sterk bevissthet rundt, og tillit til, Bank Norwegian merkevare i alle markeder, skriver hun i kvartalsrapporten.

Instabank skriver i sin rapport:

«Vi er svært stolte over å kunne levere enda et kvartal med solid vekst og meget gode resultater, samtidig som vi har utviklet vårt partnerskap med Skeidar ytterligere og lansert samarbeid med Eplehuset,» sier banksjef Robert Berg.

Easybank har passert to milliarder kroner i utlån:

«Banken forventer fortsatt god vekst i forbruksfinansiering i tiden fremover, men nye reguleringer kan føre til redusert etterspørsel etter denne type lån,» står det i rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Beosound Edge - verdens dyreste og mest vellydende romdeler?
Beosound Edge er først og fremst en glimrende smarthøyttaler. Men den har noen helt nye triks i ermet også.
01:54
Publisert: