Finans Norge har vært i kontakt med flere av de store forbrukslånsbankene, og deres tilbakemeldinger indikerer at man i 2019 vil ha en negativ vekst i forbrukslånsmarkedet, og at nordmenns forbruksgjeld vil bli redusert gjennom året.

Det fremgår av en Finans Norge-melding onsdag.

«I løpet av 2018 og 2019 vil flere av de aller viktigste tiltakene for å redusere veksten i forbrukslånsmarkedet og bedre utlånspraksis bli innført. Det ventes nå at nordmenns forbruksgjeld blir redusert gjennom 2019», heter det i meldingen Finans Norge, som er hovedorganisasjon for finansnæringen i Norge.

Det vises til at strengere regler for markedsføring ble innført i 2018, forskriften om utlånspraksis ble implementert første halvår i år, og fra 1. juli vil gjeldsinformasjonstjenestene være operative.

Allerede før innføringen av gjeldsregisteret er det signaler om at markedet for forbrukslån blir redusert i løpet av 2019, påpeker organisasjonen.

«Fra toppåret 2016, har veksten i forbrukslån gått ned. I Finansielt Utsyn i juni, viste Finanstilsynets tall at årsveksten fra første kvartal 2018 til første kvartal 2019 var nede i 7,4 prosent. Den reelle veksten i første kvartal var 0 prosent. Det stemmer også med tall i en analyse utarbeidet av Sparebank 1 Markets», heter det i meldingen.

Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør Finans Norge.
Jan Erik Fåne, kommunikasjonsdirektør Finans Norge. (Foto: Finans Norge)

– Vi har vært i kontakt med flere av de store forbrukslånsbankene. Deres tilbakemeldinger indikerer at vi i 2019 vil ha en negativ vekst i forbrukslånsmarkedet, og at nordmenns forbruksgjeld vil bli redusert gjennom året. De aller fleste rapporterer om forventet nedgang i veksten, mens noen svært få forventer en nullvekst gjennom året, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge.

Videre fremhever organisasjonen at det nå er avgjørende for etterlevelse at både Finanstilsyn og Forbrukertilsyn benytter sine muligheter til å sanksjonere mot tilbydere som gjentatte ganger har praksis som bryter regler.

«Det er avgjørende for både konkurransesituasjonen mellom bankene, og for respekten for reglene, at alvorlige brudd får konsekvenser. Hvis ikke oppstår en situasjon hvor de ansvarlige bankene følger reglene, mens den delen av markedet som ikke ønsker å innrette seg får en gevinst ved å ta markedsandeler», skriver Finans Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.